GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Ağustos 2020 Pazartesi 21:12

İzmir'de suya zam geldi!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı toplantısı sonraaı İZSU Genel Kurulu gerçekleştirildi. Kurulda suya 11,76'lık TÜFE zammı yapıldı. Zamlı tarife Eylül ayından itibaren geçerli olacak.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı olağan toplantısı sonrası İZSU Genel Kurulu gerçekleştirildi.

Kurulda suya zam kararı alındı. Zam kararına AK Parti muhalafet etti. 

AK PARTİLİ HIZAL: TÜRKİYE'NİN EN PAHALI SUYUNU İZMİR KULLANACAK
AK Parti Grup Başkan Vekili Hızal, zamma tepki göstererek “Biz grup olarak yatırım odaklı talep edilen kredilere onay vermiştik. Buna bir sorun yok. Yeter ki bunlar yatırıma yapılsın. Borçlar için yapılan borçlanmaya karşı olduğumuzu söylemiştik. Yapıcı bir muhalefet olarak hareket ediyoruz. Siz İzmir’in başkanıysanız biz de İzmir’in muhalefetiyiz. İzmir’e yapılan haksızlığı tartışmak istiyoruz. İZSU yapması gerekenleri yapmadığı için sorun yaşıyor. İzmir yatırımcı bir kurum gibi hareket etmiyor. 30 ilçede yaşayan 4 buçuk milyonluk İzmirlinin su ve altyapı ihtiyacını karşılayamıyor. Şu haliyle zammın yapılmasıyla birlikte Türkiye’de en pahalı suyu İzmir kullanacak. Hem de musluklarından akmayan, kullanamadıkları suyun parasını verecekler. Hem de en pahalı şekilde… Musluklarından akıtın, yatırım yapın, gelin bunları konuşalım. Bir yandan insanları mağdur edeceksiniz, su ihtiyacını gidermeyeceksiniz bir taraftan kalkıp bu zammı savunacaksınız. Biz turizmden, tarımdan, hayvancılıktan bahsediyoruz. Bunların en yoğun olduğu yerlerde su problemi yaşıyoruz” dedi.

CHP'Lİ SÖZÜPEK: ZAM DEĞİL DÜZENLEME
CHP’li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU vermediği hizmetin bedelini almaz. Ama Türkiye’de insanlar geçmedikleri köprülerin paralarını ödüyorlar. Türkiye en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Bu yapılan zam değil düzenlemedir” dedi.

SOYER: SADECE 11,76'LIK TÜFE ZAMMI YAPTIK
Zam konusu hakkında açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, "Su sadece İzmir’in, Türkiye’nin değil dünyanın meselesidir. Dünya kuraklığa gidiyor. Aklımızı başımıza almalıyız. Küçük Menderes Havzası’nda su bitiyor. Belki 5 yıl sonra tarım yapılamayacak. Bunun sorumlusu kim? Tarım ekonomisini planlamamız lazım. Devletin bunu planlaması lazım... Eskiden böyleydi. Sorun bir küresel bir sorundur. Kuraklaşmayla, çölleşmeyle ilgili bir sorundur. Kiraz’da gördüğümüz de bunun ucudur. Bunun faturasını İZSU’ya çıkarmak haksızlıktır. İzmir susuz kaldı, Kiraz da susuz, o zaman İZSU’ya zam yapmayalım! Bu yapılan sadece suyun maliyetini karşılayamadığımız içindir. Hala karşılayamıyoruz. Yatırımları yapmaya devam edeceğiz. O başka bir şey. Bu yapılan zam sadece maliyeti karşılamak gibi bir sorumluluğumuz olduğu için. Sadece 11.76’lık TÜFE zammı yaptık. Atık su arıtma tesisleri konusunda Türkiye’nin hala en iyisi İzmir. Bunlar bahane, mazur göstermek için değil. Ama İzmir’in bu konuda sicili çok kuvvetli… Eksikleri düzelteceğiz” dedi.

İŞTE ZAMLI TARİFE