GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
9 Haziran 2023 Cuma 09:14

İzmir’de sürücü kurslarına zam!

İzmir Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği  (İZSED)  sürücü kurs fiyatlarını yeniden belirledi. B sınıfı ehliyet almak isteyen vatandaşlar artık sadece kurs fiyatı olarak 8 bin 000 TL ödemek zorunda… Dernek başkanı Tolga Abacı yaptığı açıklamada araç fiyatlarındaki yükseliş ve başta akaryakıt olmak üzere girdi maliyetlerindeki artış sebebiyle zam yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Ahmet Can Karataş/ EGEDESONSÖZ- Ekonomide yaşanan olumsuzluklar sebebiyle zam furyası seçimden sonra kaldığı yerden devam ediyor.

Gıda başta olmak üzere birçok kalemde zamlar sürerken son olarak sürücü kursları da fiyat güncellemesine gitti. İZSED’in yaptığı yeni fiyat güncellemesine göre, B sınıfı ehliyet almak isteyen vatandaşlar artık sadece kurs fiyatı olarak 8 bin 000 TL ücret ödemek zorunda…

100 ADAYA ANCAK TEK ARAÇ ALABİLECEK DURUMDAYIZ
İzmir Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği (İZSED) Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Abacı, ehliyet kurs ücretlerine gelen son zammı Egedesonsöz’e değerlendirdi.

Yapılan zammın nedenlerini kalem kalem açıklayan Abacı, “Bir çarpıcı örnek vereyim, 2018 yılında 44 tane aday parasına biz sıfır araç alabiliyorduk. Şu anda 100 adaya bir sıfır araç alamıyoruz. Bu yeni yaptığımız zam ile birlikte belki 100 adaya bir sıfır araç alacak duruma geleceğiz. Buradaki kaybı iyi görmek lazım” şeklinde konuştu.

TAVAN FİYATIMIZ 15 BİN LİRA AMA YAPMADIK
Sürücü kursu fiyatına gelen zammın tavan fiyatı kadar zamlanmadığını söyleyen Başkan Abacı “Tavan fiyat zammımız 15 bin lira aslında. Bu fiyatlara kadar çıkma şansımız var. Bu zammı yaparken ki nedenlerimiz neler dersek, en önemli nedenimiz araç alamıyoruz. Sıfır araç almak istesek bize 6 ay ileri tarihe randevu veriyor firmalar. 6 ay ileri tarih verilince bu sefer biz 2’nci el araçlara yönelmek zorunda kalıyoruz. 2’nci el araçlardan da bir örnek vereyim, 2023 model bir aracın liste fiyatı 700 bin lirayken, 2021 modeli 800 bin lira. Bu sefer bizim bu aracı alabilmemiz için ciddi bir finansa ihtiyacımız var. Firmalar sıfır araç alırken bizlere yarı parasını da peşin yatıracaksınız diyorlar. İster istemez bizler sürekli araç yenilemek zorundayız. Çünkü bizim araçlarımız, normal bir vatandaşın bindiği araç gibi değil. Bizim kullandığımız araçlar çok çabuk yoruluyor ve yıpranıyor. Araçlarımızda diğer araçlardan ayrı olmak üzere ekstralar var. Sürücü koltuğunun yan tarafında da fren ve debriyaj pedalları var. Bunlar dahi giderler. Genel anlamda bizim araçlarımızın en büyük problemi, devirsiz araç kullanımından kaynaklı arızalar. Bizler neredeyse üç ayda bir araçlarımızın debriyaj setlerini değiştirmek zorunda kalıyoruz. Debriyaj sistemi değiştirmek demek, aslında yedek parça değiştirmek demek, o zaman da ister istemez yedek parçaya gelen her zam bizi doğrudan büyük ölçekte etkiliyor. Bizlerin ayakta kalmamız için yapmamız gereken zamlardı bunlar” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİ DİREKSİYON DERSİ ALANA KADAR ZAMLAR GELİRİ ERİTİYOR
Kurs giderlerinin önemli bir boyutunu yakıt giderlerinin oluşturduğunu vurgulayan Abacı, “Bir diğer neden ise, yakıt zamlarının geleceğini görmemiz. Zaten dün daha 1,35 motorine zam geldi. Cuma günü zam geleceği söyleniyor, bizim birde bu konuyla alakalı bir başka sıkıntılı konumuz da kursumuza kayıt olan öğrencilere önce teorik dersleri daha sonrasında ise pratik dersleri vermemiz. Biz öğrencilerimize direksiyon derslerini ortalama 2 ay sonra veriyoruz. Öğrenci ile kursa kayıt aşamasında anlaştığımız para, öğrencinin direksiyon dersleri alana kadar geçen sürede gelen yakıt zamları dolayısıyla eriyor. Yakıt fiyatlarına 4-6 ay içerisinde ne kadar zam gelebileceğinin ön görülememesi, bizi ciddi anlamda etkiliyor” dedi.

TAKSİCİLERE, NAKLİATÇILARA, MİNİBÜSÇÜLERE VERİLEN İNDİRİM ONLARI YETİŞTİRENLERE VERİLMEDİ
Kurumlarının destek almadığını da ifade eden Başkan Tolga Abacı, ÖTV indiriminin kendilerine tanınmamasını eleştirdi. Abacı, “Bir diğer neden ise, önümüzdeki süreçte bir de asgari ücret zammı olacak. En az 6-7 personel çalıştıran kurumlarız biz. Bu açıdan bakarsak yapılacak zam sonrasında bizlere ciddi külfet geliyor. Burada bizler hiçbir türlü destek de alamıyoruz. Bizler de araç alırken ÖTV indirimi istiyoruz ancak verilmiyor. Taksicilere, minibüsçülere ve hatta nakliyatçılara dahi verilen indirim, onları yetiştiren kurumlara verilmedi. Ki biz, bu araçları kendimize zaten kullanmıyoruz. Biz bu araçları, yüzde 67’si 18-25 yaş arasında olan genç çocuklarımızın eğitimi için kullanıyoruz. Ben genç insanlara kötü araçlarda nasıl eğitim vereceğim? Bana destek lazım diyorum, ÖTV indirimi diyorum, yok diyorlar. Bizlere filo indirimi yapın diyoruz, buna da yok diyorlar. KDV desteği istiyoruz, diyoruz ki KDV bari yüzde 1’e insin en azından vatandaşa bunu yansıtalım dedik, buna da yok dediler. İster istemez bu tarz destekler verilmediği için bizler de, kendi çözümümüzü bulmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ZAMLARDAN DOLAYI ADAY KAYBI OLMAZ, EN FAZLA ERTELEME OLUR!
Bünyelerinde kayıtlı olan sürücü kurslarının tamamının zam yapma konusunda aynı düşüncede olduğunu belirten Abacı, “Sürücü kurslarında zam sonrası aday kaybı olmaz çünkü, bu bir eğitim. Şuanda mesela çocuğunuzu dershaneye yazdıracağım derseniz 65 bin lira. Hiçbir dershane bu fiyat karşılığında çocuğunuzun Tıp Fakültesini kazanacağını garanti etmez. Bizlerde yüzde 95 oranında öğrencilerimiz ehliyet alıyor. Ömür boyunca kullanabileceği bir belge alıyor. Aday kaybı olmaz çünkü insanların araç kullanmaya ihtiyacı var. En fazla ne olabilir, kayıt tarihini iki ay öteleyebilir. Alacağı ehliyeti bugün değil de iki ay sonra alır. Hayat bunun üzerine şekillenmiş durumda, iş başvurularında dahi ehliyet soruluyor” ifadelerini kullandı.

EĞİTMEN MUTSUZ OLURSA NASIL VERİM VEREBİLİR Kİ?
Kurum olarak çalışan eğitmenlerinin hayat standartlarını düşünmek zorunda olduklarını kaydeden Abacı, “Bizim çalışan personellerimiz var. Yani eğitmenlerimiz… Bizlerin, bu personelimizin yaşam standardını yüksek tutmamız gerekiyor. Eğitmen arkadaşlarımız genel manada asgari ücret alıyor ancak yaşam kalitesi olarak gerçekten zor zamanlardan geçiyorlar. Eğitmenlerimiz gerçekten kolay iş yapmıyorlar, sürekli toplum içerisinde insanlarla muhatap oluyorlar ve her adayın yetenekleri ile uğraşıyorlar. Biz bu çalışanlarımızın hayat standartlarını yükseltmek zorundayız, ev kiraları olmuş 10 bin lira, bu adamlar hiçbir şey yiyip içmeden tüm parasını kiraya mı verecek? Bir eğitmenin mutsuz olmaması gerekiyor, eğer mutsuz olursa nasıl verim verebilir ki?” dedi.

KURUMLARIMIZIN AYAKTA DURABİLMESİ İÇİN ŞARTTI!
Kurs fiyatlarının vatandaşları zorlamayacak ölçüde olmasını kendilerinin de istediklerini belirten Başkan Tolga Abacı, “Sürücü kurslarında ortalama 6-7 kişi çalışıyor. Aylık bazda aday kayıtları alıyoruz, merkez ilçelerinde şuanda ortalama aylık 30-35 aday öğrenci kaydı alıyor kurumlarımız. Vatandaşımıza karşı bizlerde tabi ki isteriz ki belirli şartlarda kolay fiyatlarda kalalım ancak bizim kurumlarımızın ayakta durabilmesi için bu zamlara ihtiyacımız var. Şu anda birçok kurum olası bir durum için kenara araç fonu için bir mebla dahi ayıramıyor. Araç yatırımı yapamadığımız gibi, bizim araçlarımız da her an bozulmaya meyilli araçlar” ifadelerini kullandı.