GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Eylül 2021 Salı 12:42

İzmir’de sobaya dönüş!

İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, her zaman ekim sonunda başlayan kömür satışlarının bu yıl 1,5 ay erken başladığına dikkat çekerek, “En hesaplı ısınma olarak sobaya dönüş başladı. Yerli kömürün tonu 1340, ithal kömürün tonu ise dolardaki yükselişe paralel olarak 3 bin lira oldu” dedi ve bir de uyarıda bulundu: “Önlem alınmazsa, bu kış kömür karaborsaya düşebilir”

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de temiz enerji doğalgaz kullanımı önemli ölçüde artarken, faturaları ağırlaştıran zamlardan sonra sobaya geçiş süreci başladı. Çoğu zaman Ekim ayının sonunda başlayan kömür satışlarının, bu yıl 1,5 ay erken başladığını belirten İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, son yılların en yüksek talebiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

BU YIL BACALAR, GEÇMİŞ YILLARA GÖRE DAHA FAZLA TÜTECEK
Doğalgaza yapılan zamlar nedeniyle vatandaşın doğalgazla ısınmaya cesaret edemeyecek hale geldiğinin altını çizen Başkan Düzyol, daha ekonomik bir ısınma unsuru olan kömürle ısınmaya başlayanların arttığını ifade etti. İzmir genelinde yılda 500 bin ton kömür satarken, doğalgazın gelişiyle bu rakamın 100 bin tona gerilediğini anlatan Başkan Düzyol, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Son zamla bir ton yerli kömür 1340 lira. Dolardaki yükselişle birlikte tonu 2 bin 850 lira olan ithal kömürün de 3 bin lira olacağı konuşuluyor. Bir torba yerli kömür şimdilik 30 lira. Bir ara torba torba kömür alan vatandaşlar, bu kez 500 kilo, 1 ton almayı tercih eder oldu. Çünkü doğalgaz faturaları, kömür faturalarına göre çok yüksek. İzmir’de kış kısa sürdüğü için bir aile, 1 veya 1,5 ton kömürle kış boyu ısınır. Daha şimdiden satışlarımız artmaya başladı. Görünen o ki, bu yıl bacalar, geçen yıllara göre daha fazla tütecek. Bu durumun sebeplerinden birinin de, devletin bedava kömür dağıtımını eskisi gibi yoğun biçimde yapmaması.”

KARABORSAYA DÜŞMESİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR
Devletin ocaklarında üretilen kömürlerin içine sahte kömür sıkıştırıldığı iddiasında bulunan Başkan Mustafa Düzyol, “Bir torba kömürün içinde yüzde 40 oranında orta kalorili, ancak kükürt oranı çok yüksek olduğu için havayı kirleten kömürler var. Bunların denetlenmesi lazım ancak kimse ilgilenmiyor. Bu yıl talep çok ancak elimizde yeterince kömür yok. Bugün dükkanlara giden vatandaş, kömürünü alabiliyor ancak bir ay sonra talep katlandığında sıkıntı yaşanacağını öngörüyoruz. Kömürün kasım ve aralık aylarında karaborsa düşeceği endişesi içindeyiz. Böyle bir tehlikeye karşı gerekli önlemlerin şimdiden alınmasını istiyoruz.”