GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Nisan 2016 Salı 10:58

İzmir’de sıbyan mektebi!

Abdulkadir Geylani’nin kurucusu olduğu Kadiri Tarikatı İzmir Karşıyaka’da ilk anaokulunu açtı. Cumhuriyet Mahallesi’nde faaliyete geçen yerin kapısına “Anaokulu ve sıbyan mektebimiz açılmıştır” yazısı yazıldı.

EGEDESONSÖZ - Tarihte Muhyiddin Ebû Muhammed Abdulkâdir Ebî Sâlih Mûsâ Zengîdost el-Geylânî ya da daha bilinen adıyla Abdülkadir Geylani olarak bilinen Kadiri Tarikatı İzmir’de ilk okulunu açtı. Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi’nde faaliyete geçen okulun kapısına iletişim adresleri ile birlikte, “Anaokulu ve sıbyan mektebimiz açılmıştır” yazısı yazıldı. Faaliyetine ilk olarak Karşıyaka’dan başlayan tarikat öğrenciler için program hazırladı.

Egedesonsöz’e konuşan bir yetkili, “Burada halk eğitim ile birlikte sabah erken saatlerinde boyama başta olmak üzere çocukların gelişi için kurslar yapıyoruz. Sonrasında ise öğle yemeğinin ardından saat 15:00’e kadar Kur’an-ı Kerim öğretiyoruz. Üç yaşından itibaren çocukları alıp burada eğiteceğiz. İlköğretim çağına gelmemiş çocukları burada misafir ediyoruz. Biz, yasal bir vakıfız ve yaptığımız yanlış bir şey yok” dedi.  Vakıf yetkilisi öğrencilerden para alınmadığını vakfın bağışlarla faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Öte yandan, binanın kapısındaki yazıda Cuma günü kadınlar, Cumartesi günü ise erkekler için ikramlı sohbetlerin olduğu da vurgulandı.

SIBYAN MEKTEBİ NEDİR?
Sıbyan mektebi, Osmanlılarda geleneksel ilköğretim kurumudur. Dâru’t‐ta’lim, Dâru’l‐‘ilm, Muallimhâne, Mekteb, Mektephâne, Mahalle Mektebi, Taş  Mekteb, Mekteb‐i ibtidaiye ve Sıbyan Mektebi adlarıyla da bilinir. Bu mekteplerin hocasına Muallim, yardımcısına Kalfa, öğrencilerine de Talebe, Sûhte, Tilmîz, Puser ve Şâkird adı verilmektedir.