GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
26 Şubat 2018 Pazartesi 16:16

İzmir'de satışa çıkarılmıştı... O tesise alkol devinden kanca!

Vergi Dairesi’nin borçlarına karşılık el koyduğu İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş tarafından kurulan Efe Rakı’nın Menderes’teki tesislerinin icradan satışına kısa süre kaldı. Martın ilk haftası açık arttırmayla satılacak tesislerle Mey Grup’un ilgilendiği öğrenildi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Odası Ekrem Demirtaş’ın öncülüğünde işadamlarının ortak para koyarak kurdukları Efe Rakı’nın borçları nedeniyle başlatılan icra süreci devam ediyor. Türkiye’nin ilk özel sektör rakısı sloganıyla 2004 yılında yola çıkan ve Menderes İlçesi Tekeli Organize Sanayi Bölgesi’nde Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş bünyesinde faaliyet gösteren fabrikada üretilen Efe Rakı yönetim sorunları nedeniyle çıkmaza girdi. Aradan geçen zamanda vergi borçları da eklenince Vergi Dairesi, fabrikaya el koydu. Kamuoyunda 120 milyon TL’yi bulan vergi borcuyla gündeme gelen Efe Rakı’nın organizedeki fabrikası 42 milyon 500 bin TL’den satışa çıkartıldı.

Menderes Vergi Dairesi’nin Martın ilk haftasında satışını gerçekleştireceği fabrikayla birçok alkol üreticisinin ilgilendiği öğrenildi. Alkol piyasasının yüzde 80’ini Yeni Rakı ve Tekirdağ markalarıyla elinde tutan Mey Grup’un fabrikadaki süreci yakından takip ettiği dile getirildi.  Piyasanın yüzde 15-20’lik kısmında birinci sırada yer alan Efe Rakı’nın yaşadığı olumsuz sürecin ardından diğer şirketler arasında yer alan Burgaz Rakı A.Ş’nin de İzmir’deki durumu yakından izlediği belirtiliyor.

Türkiye’nin en önemli alkol üreticileri arasında yer alan lider konumdaki MEY’in birçok markası ve farklı yerlerde üretim merkezleri bulunuyor.

ÖZELLEŞTİRİLDİKTEN SONRA SATILMIŞTI
TEKEL’in alkollü içki bölümlerinin özelleştirilmesinden sonraki süreçte MEY’i  satın alan İngiliz alkol devi Diageo, 1.5 milyar euroya (2.1 milyar dolar) ödemişti. İngiliz menşeli dünyanın en büyük alkollü içki üreticisi olan Diageo, dünyanın en çok satan birçok içki markasına sahip.  Şirket New York ve Londra borsalarında işlem görüyor. Diageo'nun başlıca içki markaları arasında Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Windsor, Buchanan's ve Bushmills viskileri, Smirnoff, Ciroc ve Ketel One votkaları, Baileys, Captain Morgan, Jose Cuervo, Tanqueray ve Guinness gibi ürünler bulunuyor.

DEMİRTAŞ “HABERİM YOK” DEMİŞTİ
Türkiye’de kurulduktan sonra hızla büyüyen ve piyasada önemli bir yer edinen Efe Rakı’nın başında olan Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, vergi dairesinin fabrikayı borçlarına karşılık satma kararının ardından kamuoyuna açıklamada bulunmuştu. Şirketi, önce oğlu Egemen Demirtaş’a devreden Demirtaş, daha sonra da şirketle olan bağlarını koparmıştı. Proje yola çıktığında şirkete hisse karşılığında para ödeyen İzmirli onlarca işadamı da zarar ettiklerini dile getirmişti.

Demirtaş yaptığı açıklamada, “Ben, rakı fabrikasının sahibi değilim. Hisselerimi de devrettim. Hiçbir ilgim yok. Satıştan da bilgi sahibi değilim" ifadelerini kullanmıştı.