GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Haziran 2024 Pazar 15:40

İzmir'de sanayi tüpü faciası... 5 ölü, çok sayıda yaralı!

İzmir'in Torbalı ilçesinde şırdan satan bir restoranda patlama meydana geldi, ilk bilgilere göre 5 kişi öldü, 63 kişi yaralandı. Hastaneye kaldırılan yararlılardan 45 kişi taburcu edildi. Patlamada 11 binada ve 15 araçta hasar meydana geldi. Patlamaya ilişkin 1 şüpheli gözaltına alındı. Şırdan salonunun sahibi Gülden K. Menderes'te yakalanarak gözaltına alındı.

Ayrancılar Mahallesi'nde şırdan satan bir restoranda henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana geldi. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Sanayi tipi tüpten olduğu değerlendirilen patlamanın ardından çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Olayda 5 kişi öldü, 63kişi yaralandı. Hastaneye kaldırılan yararlılardan 45 kişi taburcu edildi. Polis ekipleri, patlamanın yaşandığı restoran önünde geniş güvenlik önlemi aldı.

OLAY YERİNDEN KARELER

PATLAMA ANINDAN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYINIZ

VALİ ELBAN: 11 BİNADA HASAR VAR
İzmir Valisi Elban olay yerinde açıklama yaptı

Olay yerinde incelemede bulunan İzmir Valisi Süleyman Elban, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugün 14.43 itibarıyla binanın alt katında yer alan şırdancı dükkanında yapılan tespitlere göre sanayi tipi bir tüpün patlaması sonucu maalesef 5 vatandaşımız hayatını kaybetti, çok sayıda yaralımız da var." dedi.

Yaralılardan durumu ağır olanların olduğunu belirten Elban, şöyle konuştu:

"Kendi imkanlarıyla hastaneye gidenler de olduğu için detaylı sayıyı birazdan vereceğiz. Cadde üzerinde bulunan 11 binada tüpün patladığı binada ciddi hasar var. Diğerlerinde ise cephelerde cam kırıkları ve çerçevelerde zararlar oluşmuş durumda. Şimdi bu alanda diğer tespitlerimizi yapıp mağdur olan vatandaşlarımızın hızlıca ihtiyaçlarını gidermek için çalışmalara başladık."

İş yerinde tadilat olup olmadığının sorulması üzerine Elban, tadilat olmadığını sözlerine ekledi.

EVLERİ HASAR GÖRENLER İÇİN GEÇİCİ KONAKLAMA SAĞLANACAK
Vali Süleyman Elban açıklamasında “Evleri hasar görev vatandaşlar için geçici konaklama ile ilgili işlemler sürüyor. İlçemizdeki değişik otellerde talep durumunda konaklatacağız. Olayla ilgili iki savcı görevlendirildi. Hem sahada hem de hastanede çalışmalarını sürdürdü. AFAD, sağlık ekipleri, jandarma çalışmalarını yürütüyor. Şu an çok yönlü araştırma sürüyor. Sanayi tüp paylaması, ihmal varsa çok yönlü araştırma sonucu çıkacak” dedi.

Elban ayrıca “Hem lokanta içinde cesedi fırlayanlar var hem de sokakta olanlar var. Onlardan bir kısmı hayatını kaybetmiş durumda” şeklinde konuştu.

'BİNADA SAĞLI SOLLU HER TARAF BOŞALTILDI'
Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir ise, "Belediye olarak biz elimizden gelen desteği sağlıyoruz. Binada sağlı sollu her taraf boşaltıldı. Kolonlar zarar görmüş olabilir. Mühendislerimiz, fen işlerimiz ve zabıta amirlerimizle birlikte olay yerindeyiz. Mahalle halkına, evde bakım hizmetleri olarak destek veriyoruz. Ayrancılar'da pazar günleri semt pazarı kuruluyor. Pazara giden kişilerin de yaralandığı söyleniyor" dedi.

TTO BAŞKANI OLGUN'DAN AÇIKLAMA
Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, tüp faciasıyla ilgili şunları kaydetti:

"Bir esnaf lokantasında, şırdancı dükkanında yaşanan tüp patlaması meydana geldi. Tüpün yarattığı bir tahribat var. Tüpün parçaları çevredeki tüm binalara zarar evrmiş durumda. Hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Esnafımızda da çok ciddi bir zarar var.  Devletimiz, büyükşehir belediyemizin tüm ekipleri canla başla çalışıyor yaşanan zarar ziyana yardımcı olmak için. Tabii ölen canlarımız için de yüreğimiz yanıyor."

BAKAN TUNÇ: SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir'in Torbalı ilçesinde bir lokantada meydana gelen patlamayla ilgili açıklama yaptı. Bakan Tunç, meydana gelen patlamayla ilgili Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Tunç, "Torbalı Cumhuriyet Başsavcısının koordinesinde 2 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Soruşturma titizlikle sürdürülmektedir" dedi.

Patlamaya ilişkin 1 şüpheli gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, patlamanın olduğu iş yerinin biten tüpünü dün değiştiren H.C. hakkında gözaltı kararı verildi.

Jandarma ekipleri H.C'yi Ayrancılar Mahallesi'ndeki evinde gözaltına aldı. Zanlının jandarmadaki sorgusu sürüyor.

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ
Patlamayla ilgili soruşturma sürdürülürken, olayda ölenlerin kimlikleri belirlendi. Yaşamını yitirenlerin Birgül Sarsılmaz (44), Ruken Çağur (31), Evin Aslan (36), Dilek Bağ (24) ve Menderes Belediyesi Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde 11. sınıf öğrencisi Havin Ergin (17) olduğu açıklandı.

AFAD BAŞKANI MEMİŞ: PATLAMANIN YAŞANDIĞI BİNADA AĞIR HASAR TESPİT EDİLDİ
AFAD Başkanı Okay Memiş, İzmir'in Torbalı ilçesinde şırdancıda meydana gelen patlamanın gerçekleştiği alanda incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından açıklamada bulunan Memiş, "Şu ana kadar hastanelerde kalan sadece 9-10 yaralımız bulunmakta. Onların da sabaha kadar da taburcu edilmeleri beklenmektedir. Kontrollü bir şekilde binalara giriş ve çıkışları sağlayacağız. Aslında belli noktalarda tamamıyla yasakladığımızı söyleyebiliriz ve her binanın girişinde de jandarmamız bekliyor. Patlamanın şiddetinden dolayı binalarda zararlar ve hasarlar tespit edilmiş durumda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı ekiplerimiz ilk incelemelerini yaptılar. Ve öncelikle patlamanın yaşandığı binanın ağır hasarlı olduğunu tespit ettiler. Diğer tespitler de sabah devam edecek. Burada yaşayan, ikamet eden kardeşlerimizin ve esnafın zararlarını da tespit edeceğiz. Ben hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bundan dolayı çok üzgünüz. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Açıklamasının ardından Memiş, AFAD olarak tam vatandaşların yanında ve emrinde olduğunu söyledi.

ŞIRDANCI MENDERES'TE YAKALANDI!
Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, jandarma ekipleri lokanta sahibi Gülden K.'nin Menderes ilçesindeki bir yakınının evinde olduğunu tespit etti.

Adrese operasyon düzenleyen ekipler, lokanta sahibi Gülden K.'yi gözaltına aldı. Patlamanın meydana geldiği iş yerinde, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında G.K.'nin jandarmadaki sorgusu sürüyor. Ayrıca, patlamanın olduğu iş yerinde dün tüpü değiştiren M.K. da jandarma ekiplerince gözaltına alındı. (AA - DHA  - Haber Merkezi)