GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
3 Mayıs 2021 Pazartesi 10:15

İzmir'de sahibinden kiralık imparatorluk salonu!

İzmir'in kalbi Konak'ta geçmişte Kaplan Mustafa Paşa Vakfı Çarşısı olarak kullanılan alanın yıkılması sonrasında antik Roma dönemine ait liman hamamı ve imparatorluk salonunu ortaya çıkmıştı. İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 5 yıldır korumasız kalan alan için, restorasyon veya onarım karşılığında 35 yıllığına kiralama kararı aldı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Konak ilçesinde yer alan ve mülkiyeti Kaplan Mustafa Paşa Vakfına ait olan 3 bin 574,11 metrekarelik alan İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon veya onarım karşılığında 35 yıllığına kiraya çıkarıldı.

Ahmetağa Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve geçmişte 'sit niteliği değiştirildi' tartışmaları ile gündeme gelen tarihi alan 14 milyon 966 bin 52 TL karşılığında vitrine koydu.

DAHA ÖNCE 2016 YILINDA İHALEYE ÇIKARILMIŞTI
Geçmişte Kaplan Mustafa Paşa Vakfı Çarşısı olarak hizmet gören ve 2016 yılında 'riskli bina' olduğu iddiası ile yıkılıp yeniden yapımı planlanan taşınmaz, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılmıştı. İhaleyi kazanan firma tarafından bina yıkılırken, yapının temelinden ise Roma dönemine ait tarihi eserler çıkmıştı.

Antik Roma dönemine ait olan liman hamamı ve imparatorluk salonunun tespit edildiği alan yapıya kapatılırken alan arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmişti.

2016 yılından bu yana boş kalan yapının yağmur ve hava şartlarına maruz kalması nedeniyle birçok defa medya tarafından gündeme getirilirken, siyasilerde alanın korumasız kalması nedeniyle tepki göstermişti.