GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
6 Mayıs 2017 Cumartesi 16:32

İzmir'de o sektör hızla yayılıyor: Aylık kazancı şaşırtıyor!

Urla İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacak, fazla bir yatırım gerektirmeyen ve 45 günlük süreçlerde azımsanmayacak ekonomik getirisi olan ipek böcekçiliği sektörünü, Urlalılarla tanıştırdı.

Urla'nın Zeytineli Mahallesi'nde 2, Kuşçular Mahallesi'nde 2, Kalabak Mahallesi'nde de bir üretici 11 kutudan oluşan 220 bin ipek böceği larvalarıyla üretime geçti. Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek ve Urla İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Yılmaz, Zeytineli Mahallesi'nde ipek böceği yetiştiriciliğine başlayan Hüseyin Aldemir ve ailesini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Evlerinin bir odasını üretim merkezi haline dönüştüren Hüseyin Aldemir ve ailesi, 4 kutudan oluşan 80 bin ipek böceği larvasıyla üretime başladıklarını belirterek, "Tarım Müdürlüğümüzün bu projesi sayesinde yeni bir ek gelir kapısına kavuştuk. Arazimizdeki dut ağaçlarının yapraklarını kullanarak üretime geçtik. Bir odamızda oluşturduğumuz üretim merkezinde 45 gün sürecek çalışmalara devam ediyoruz" dedi.

Kaymakam Murat Sefa Demiryürek, genellikle yardımcı bir tarım kolu olan, büyük bir yatırımı gerektirmeyen, ailede yaşlı, genç herkesin emeğini değerlendirdiği, 35-40 günlük bir uğraş sonunda oldukça iyi bir gelir getiren İpek böcekçiliğinin istihdama da büyük katkısı olduğunu dile getirdi. Demiryürek, "İstihdamın çok önemli oranını aktif olarak iş yaşamında olmayan kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor. Böylece önemli oranda  atıl durumdaki işgücü de bu sektörde kullanılmaktadır" diye konuştu.

Urla İlçe Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz da ipek böcekçiliği hakkında şu bilgileri verdi:

"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Urla İlçe Tarım Müdürlüğü'nün Urla'da 14 Nisan'da Koza Birlik'le ortaklaşa  düzenlediği İpek böcekçiliği eğitimi sonrası; 2 üretici Zeytineli, 2 üretici Kuşçular, 1 üretici de Kalabak'ta olmak üzere 5 demonstrasyonla toplam 11 kutudaki 220 bin ipek böceği dağıtımı sağlandı. 1 kutu İpek böceği koza oluncaya kadar 25-30 dut ağacına ihtiyaç duymaktadır. 25-30 dut ağacından böceklerin faydalanabileceği yaklaşık 500 kilo dut yaprağı çıkmaktadır. 1 kutu ipek böceği yaklaşık 30 metrekare beslenme evine ihtiyaç duymaktadır. 1 dekar kapama dut bahçesine 200-250 adet dut dikimi yapılabilmektedir. İpek böceğinin yumurtadan çıkışı ve koza örmesi 30-35 günde tamamlanmaktadır. 1 kutu ipek böceğinden 35-40 kilo yaş koza elde edilmektedir. Yaş Koza kilo fiyatı şu anda 45 TL olup, 1 kutu İpek böceğinden 1400-1800 TL gelir getirdiği bilinmektedir." (DHA)