GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
22 Nisan 2021 Perşembe 09:31

İzmir'de o bölge için 'kesin korunacak alan' kararı

İzmir'in en uzun kanyonuna sahip olan Kemalpaşa-Ansızca ile Yenmiş Köyü ve Sütçüler Köyü, Cumhurbaşkanlığı kararı ile 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi. Ansızca'da geçtiğimiz yıllarda kalker ocağı yapılmak istenmiş ancak vatandaşların tepkisi sebebiyle proje iptal edilmişti.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Kemalpaşa ilçesi sınırları içerisinde yer alan 3 alan 21 Nisan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kesin korunacak hassas alan ilan edildi.

Kemalpaşa ilçesine bağlı Ansızca Köyü, Yenmiş Köyü ve Sütçüler Köyü'nün sınırlarını kapsayan alan için alınan karar ile yapı yasağı getirilen mutlak korunması gereken alanlar statüsüne dahil edildi.

KESİN YAPI YASAĞI GETİRİLDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'tarafından belirlenen Kesin Korunacak Hassas Alanlar'da ayrıca alanda Flora, fauna ve bunlara ait habitatlar ile topografya ve siluet etkisini bozabilecek hiçbir eylemde bulunulmayacağına, kesin korunacak alanlarda ayrıca Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu izniyle; Kesin yapı yasağı olmakla birlikte, resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu olan alanlarda, teknik altyapı hizmetlerinden kanalizasyon, içme suyu, doğalgaz hattı, enerji nakil hattı ve orman yangın yolu yapılabileceğine, devletin güvenlik ve emniyeti için zaruret arz eden yapıların yapılabileceğine, mevcut altyapı ve üst yapı tesisleri ile ruhsatlı veya ruhsatlı sayılan yapıların bakım ve onarımlarının yapılabileceğine, herhangi bir yapı yapılmamak kaydıyla arıcılık faaliyetlerinin yapılabileceğini belirtildi.

ANSIZCA KANYONU İÇİN EYLEMLER YAPILMIŞTI
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde doğa tutkunlarının uğrak mekanı olan Ansızca Kanyonu’nun bulunduğu bölge daha öncesinde 2007 yılında kalker ocağı kurulması için harekete geçilmiş anca köylülerin karşı çıktığı proje için tekrar ÇED süreci başlatılmıştı.