GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Eylül 2022 Çarşamba 14:12

İzmir’de minibüse ve servise zam… Büyükşehir’e ret!

UKOME kararıyla, Servisçiler Odası’nın Esnaf Birliği’nden onay alarak geçtiğimiz ay yürürlüğe koyduğu yüzde 25’lik zam onaylandı. Minibüsçülerin çeşitli kademelerdeki hatlar için istediği 50 kuruş, 1 lira ve 1,5 liralık zamlar onaylandı. İndi-bin ücret 10 TL oldu. Ancak İzmir Büyükşehir’in birinci biniş için 6,5 lira olan ücretin 7,5 lira olması yönündeki talebi ise reddedildi.

Muhittin AKBEL/EGEDESONSÖZ- İzmir’de Ulaşım Koordinasyon Kurulu (UKOME), bugünkü toplantıda minibüs ve servisçilerin zam talebini onayladı. Minibüs ve servis ücretlerine zam yapılırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım için talep ettiği zam ise kabul görmedi. İzmir Servisçiler Odası’nın geçtiğimiz ay yapılan UKOME toplantısına sunduğu halde görüşülmeyen, ancak İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği’nden komisyondan geçirilip uygulamaya sokulan yeni tarife, bugünkü UKOME toplantısında aynen kabul edildi. Minibüsçülerin istediği indi bindi ücreti 7,5 liradan 10 liraya yükseldi. Birinci kategoride 50 kuruş, ikinci kategorisine 1 lira, üçüncü kademede ise 1,5 liralık zam yapıldı.Buna göre, birinci kademede yolcu ücreti 12, ikinci kademede 14, 25 kilometre ve üstü hatları kapsayan üçüncü kademede ise 16 lira oldu.

KAYIŞDİKİCİ: ALDIĞIMIZ ZAMMA SEVİNEMİYORUZ, ÇÜNKÜ…
İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, zam aldıklarına sevinemediklerini söyledi. Başkan Kayışdikici, şu açıklamayı yaptı:

“Bundan önceki UKOME toplantısına götürdüğümüz bir tarife vardı. İndi bindi ücretini 10 lira istemiştik. Birinci kademe hatlarda ücretin 8,5 liradan 12 liraya çıkarılmasını istemiştik ancak 11,5 lira verilmişti. İkinci kademe ücreti 9 lirayken, biz 14 lira istedik, UKOME 13 lira verdi. Dördüncü kademe ki, 25 kilometrenin üzeri hatları kapsar, 9,5 lirayken 16 lira istedik, bize 14,5 liralık bir fiyat verilmişti. Bugünkü toplantıda bizim talep ettiğimiz 10, 12, 14 ve 16 liralık rakamlar kabul edildi. Fakat bu bizim işimize yaramıyor. Çünkü Büyükşehir’in toplu ulaşım araçlarında istediği zam talebi onaylanmadı. Eğer Büyükşehir’in talebi kabul edilseydi, ilk biniş 7,5 lira, ikinci biniş 2,5 lira, 120 dakika içinde üçüncü biniş ise 2 lira olmak üzere toplamda 12 liraya çıkacaktı. O zaman bizim, UKOME’den aldığımız tarifeleri uygulamamız mümkün olabilirdi. Biz şu anda Ocak ayında aldığımız indi bindi 7,5 lira olmak üzere, birinci kademede 8,5, ikinci kademede 9, üçüncü kademede ise 9,5 liradan yolcu taşıyoruz. Büyükşehir zam almadığı sürece bizim bu tarifeyi uygulama şansımız yok. Çünkü hiç kimse, toplu taşım araçlarından daha yüksek para ödeyeceği minibüslere binmez.”

MERT: GEÇEN AY UYGULAMAYA BAŞLADIĞIMIZ ZAM ONAYLANDI
İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Erdem Mert, geçtiğimiz ay Esnaf Birliği komisyonlarından geçirilerek uygulamaya konulan yeni ücret tarifesinin UKOME tarafından onaylandığını, ekstra zam almadıklarını bildirdi. Yüzde 25 oranında yapılan yeni zamla 0-3 kilometre arası öğrenci taşıma ücreti 679, 0-6 kilometree arası 836, 0-10 kilometre arası 892, 0-15 kilometre 1056, 0-20 kilometre 1269, 0-25 kilometre arası 1408 lira olmuştu. 30 kilometre ve üstü mesafelerde öğrenci taşıma ücreti, 1722 liraya yükselmişti.