GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
9 Haziran 2021 Çarşamba 08:37

İzmir'de Milli Park'a komşu taş ocağı!

İzmir'in Kemalpaşa ilçesi sınırları içerisinde yer alan Spil Dağı Milli Parkı eteklerindeki bölgede İzmir Maden San. ve Tic. A.Ş. tarafından 845 bin TL bedelle yapılması planlanan Kalker Ocağı için firma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu için başvuruda bulundu. 

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Kemalpaşa ilçesi sınırlarında yer alan Yenmiş Mahallesi yapılması planlanan Kalker Ocağı için firma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ÇED başvurusunu yaptı.

İzmir Maden San. ve Tic. A.Ş. tarafından 845 bin TL proje bedeli ile yapılması planlanan ve yıllık 399 bin ton proje kapasitesine sahip olan Kalker Ocağı için 22,87 ha proje alanı talebinde bulunuldu. Projenin içerisinde endemik bitkilerin yaygın olduu Spil Dağı Milli Parkı eteklerinde olması dikkat çekti.

ORMANLIK ALAN DA YER ALIYOR
ÇED başvurusu dosyasında ayrıca ruhsat alanının büyük bir bölümünün İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın K19 ve L 18 paftalarında “orman alanı” olarak belirlenmiş alanlar içerisinde kaldığı belirtilirken, talep edilen ÇED Alanının tamamının ise “orman alanı” içerisinde kaldığına yer verildi.

ANSIZCA'DA İPTAL EDİLMİŞTİ
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde doğa tutkunlarının uğrak mekanı olan Ansızca Kanyonu’nun bulunduğu bölge daha öncesinde 2007 yılında kalker ocağı kurulması için harekete geçilmiş anca köylülerin karşı çıktığı proje için tekrar ÇED süreci başlatılmıştı. Geçtiğimiz günlerde Ansızca Köyü, Yenmiş Köyü ve Sütçüler Köyü'nün sınırlarını kapsayan alan için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kesin korunacak hassas alan ilan edilmiş ve alınan karar ile 3 alan yapı yasağı getirilen mutlak korunması gereken alanlar statüsüne dahil edilmişti.