GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Eylül 2018 Cumartesi 08:14

İzmir’de Kırbaç Kasırgası alarmı: Alınan önlemler neler? Hayati uyarılar!

Orta Akdeniz üzerinden gelen Kırbaç Kasırgası’nın yarın sabahtan itibaren Ege kıyılarını etkisi altına alması bekleniyor. İzmir’de ise kırmızı alarm verildi, dört koldan önlemler arttırıldı.

Türkiye’yi "Kırbaç Kasırgası" endişesi sardı. Yunanistan’da etkili olmaya başlayan, "Zorbas" adı verilen kasırganın yarın Muğla, Aydın, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir hattında etkisi altına alması bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Fırtınanın, Ege bölgesini etkilemesi durumunda, yarın, rüzgâr hızının 100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da 75 kg/m2 ve üzerinde şiddetli yağış şeklinde olması beklenmektedir” denildi.

- KASIRGANIN YÖNÜ YENİDEN ŞEKİLLENDİ: İZMİR RİSKTEN KURTULAMADI AMA...

İZMİR: KRİZ MASASI GÖREVDE
İzmir Büyükşehir Belediyesi de tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, İZSU, İZBETON, İtfaiye Daire Başkanlığı, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ve Yerel Hizmet birimleriyle Kriz Masası oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, fırtınanın ilerleyişini yakından takip ederken son hazırlıkları da gözden geçiriyor.

İki gündür yoğun teyakkuz halinde olduklarını söyleyen Genel Sekreter Buğra Gökçe, "İzmir Ulaşım Merkezi'deki (İZUM) koordinasyon birimimiz de olağanüstü duruma geçti. Belediyenin tüm birimleri aktif hizmette. Sahada yaklaşık 4–5 bin personel olacak. Hafta sonu sahada çalışacak personelin izinleri iptal edildi” dedi.

Fırtınanın İzmir'de en yoğun olacak kısmının Çeşme yarımadası ve güneyi olacağının altını önemle çizen Gökçe, “Çeşme, Seferihisar, Foça, Karaburun ve Mordoğan’da etkili olacak fırtına dolayısıyla bu bölgelerde ekipmanlarımızı çoğaltıyoruz. Ciddi yağış ve rüzgarla kaşı karşıya kalacağız. Biz her zaman her koşulda hazırlıklı olmak zorundayız. Umarım aktif görev icap edecek bir durum olmaz” şeklinde konuştu.

RİSKLİ ALANLARDA AĞAÇLAR BUDANIYOR
Belediye olarak hazırlıkları tamamladıklarını kaydeden Gökçe, şöyle konuştu:

"Bütün birimlerimizi teyakkuza geçirdik. İtfaiye teşkilatında izinlerin tamamı kaldırıldı. İtfaiye bin 260 personeli var, tamamı görev başında olacak. Ve su pompaları, çekici pompaları, vidanjörler, tonajlı araçlar, sepetli vinçli araçlar, hazır. Park ve Bahçeler Müdürlüğü de yoğun şekilde ağaç budama çalışmalarına başladı. Bazı noktalarda ağaç sağlamlaştırma, sabitleştirme çalışmaları yapıyor. Riskli görülen yerlerde ise ağaçları kaldıracaklar. Çünkü devrilmeleri halinde telafisi mümkün olmayan gelişmeler yaşanabilir. İZSU'nun tüm birimleri ile 30 ilçede teyakkuz halinde. Kanal bakım araçlarının tümü de sahada olacak. Mazgal ve kanal temizlikleri sürüyor. İZSU, su baskını riski olan alanlarda pompalarını gözden geçiriyor. Mobil pompalar devrede. Sosyal Hizmetler Dairesi, aş evleri ile teyakkuz halinde. Olası bir olağanüstü durum için üretim ile önlem alıyor."KRİZ MASASINDAN ÖNLEM VE UYARILAR
İzmir Valiliği İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi'nde oluşturulan kriz masasında, 17 maddelik önlem ve uyarı listesi hazırlandı. 'Çok ivedi" mühürlü olarak kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen resmi yazıya göre, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personelinin izinleri 2 Ekim tarihine kadar iptal edildi.

Önlem ve uyarı maddeleri şöyle:

-Müdahale için tüm araç ve gereçler hazırlanacak, personel donanımlı olarak hazır bekleyecek. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü halkı aralıksız bilgilendirecek.

-Fırtınanın elektrik hatlarını, haberleşme sistemlerini etkileyebileceği düşünüldüğünden ilgili kurumlar gerekli tedbirleri alıp hazırlıklı olacak. Büyük endüstriyel kuruluşların aldıkları acil durum planları incelenecek, test edilecek ve gerekli görüldüğünde revize edilecek.

-Olması muhtemel su taşkınlarına karşı DSİ 2'nci Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü ve diğer kurumlar gerekli önlemleri alacaklar. Özellikle kıyıdaki teknelerin karaya çekilmeleri için İzmir, Aliağa, Çeşme, Dikili liman başkanlıkları gerekli tedbirleri alacaklar.

-Gündelik hayat fırtınanın etkili olmadığı zamana göre ayarlanmalı. Balkon ve çatılarda sabitlenmemiş tehlike yaratabilecek malzeme ile eşyaların güvenli hale getirilmeleri gerekmekte. Kapı pencerelerin özellikle evin rüzgar alan tarafındakilerin kapalı tutulması, emniyetli halde bağlanması gerekmekte.

-Araçlar, varsa, garaja park edilmeli, yoksa bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzağa park edilmeli. Bacalar uzun ve kötü durumdaysa sağlamlaştırılmalı.

-Fırtına sırasında mümkün olduğu kadar içeride kalınmalı. Fırtına sırasında hasar oluşursa onarmak için hemen dışarıya çıkılmamalı. Dışarıya çıkıldığında bina ve ağaçlardan uzak durulmalı. Girip çıkılırken kapılar kapatılmalı.

-Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıldığında özellikle köprü ve viyadüklerde dikkatli olunmalı, mümkünse yolculuk ertelenmeli ya da alternatif yollar kullanılmalı. Gerçekten gerekli olmadığı durumlarda yolculuk yapılmamalı.İTFAİYE ALT GEÇİTLERDE POMPALARI YERLEŞTİRDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Yunanistan üzerinden gelecek tropikal fırtınaya dair, tüm birimleri ile çalışmalarına hız verdi. İtfaiye Daire Başkanlığı, su baskını riski nedeniyle, kimi alt geçitlere, su çekme pompalarını yerleştirdi. Yine su baskınlarının risk oluşturacağı bölgelerde de itfaiye araçları önlemlerini aldı.ÇEŞME'DE VATANDAŞLAR SMS'LE UYARILDI
Çeşme Belediyesi de fırtınaya karşı önlem aldı. Tüm personelin izinleri iptal edildi. Belediyenin sosyal medya hesaplarından ve SMS'lerle vatandaşlar uyarıldı. Özellikle tabelaların ve tentelerin bağlantı noktalarından sağlamlaştırılmaları istendi. Önlemler hakkında bilgi veren Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, "Bütün birimlerimizde çalışan arkadaşlarımız, sahip olduğumuz tüm araçlarla birlikte hazır olarak bekliyoruz. Biz zaten günler öncesinden kış hazırlıklarımızı yapmıştık, mazgalları giderleri temizlemiştik. Ben ve ekibim iki gün boyunca belediyede olacağız" dedi.

KUŞADASI’NDA DENİZE AÇILMAK YASAK
Fırtına nedeniyle Kuşadası Liman Başkanlığı, 29-30 Eylül'de teknelerin denize açılmasını yasakladı. (Haber Merkezi, AA, DHA)