GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
20 Ekim 2018 Cumartesi 08:12

İzmir'de kapatan kapatana: Satışlarda rekor düşüş!

Dövizin yükselmesi sonrası artan araba fiyatlarına yönelik ÖTV indirimi müjdesi gelse de, Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkalay, otomobil sektöründe satışların yüzde 60'a varan düşüşler yaşandığını ve galerilerin kapandığını söyledi.

Doğan BULUT/EGEDESONSÖZ- Yükselen döviz fiyatları sonrası en çok etkilenen sektörlerden birisi olan otomotiv piyasasındaki durgunluk galericilerin kapanmasına sebep oluyor.

Döviz kurlarının otomotiv piyasasını vurmasının ardından harekete geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ÖTV’de indirimi 24 Eylül’de Resmi Gazete’de yayınlamıştı. ÖTV’ye yapılan indirimle farklı fiyat kategorilerindeki otomobillerde 3 bin TL ile 11 bin 500 TL arasında değişen indirimler uygulanacağı belirtilmişti.

Otomotiv sektöründeki gelişmeleri paylaşan Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkalay, yapılan indirimlerin çok fazla etkisinin olmadığını, otomobil bayilerinin kapandığını söyledi.

EYLÜL’DE YÜZDE 60 DÜŞÜŞ!
Yapılan ÖTV indirimi sonrası piyasaların hareketlenmediğini aktaran Başkan Akkalay,  “Otomotiv sektöründe yapılan indirimlerin, çok fazla bir etkisi olduğunu söyleyemeyiz. Zaten eylül ayı istatistik raporlarına göre otomotiv satışlarında yüzde 60 bir düşüş var. Çok fazla otomobil bayisi kapandı. Bir o kadar da bırakma noktasına gelip, şirketlere bırakma yazısı gönderdiğini biliyoruz” dedi.
PİYASADA ARABA DÖNGÜSÜ YOK!
2. el araba piyasasında büyük bir durgunluk yaşandığını söyleyen Başkan Akkalay, “Döviz kurları orayı da etkiledi.  Piyasada araç çok fazla bulunamıyor. Çünkü 2. el piyasasını genelde araba kiralayanlar yönetiyordu. Çünkü onların sürekli arabaları değiştirme pozisyonları oluyordu. Artık onlarda araba fiyatları yükseldiğinden dolayı mevcut arabaları kullanıyor. Bundan dolayı piyasada bir araba döngüsü de yok ama onun dışında araba soran da yok” diye konuştu.

FİYATLARIN STABİL OLMASINI BEKLİYORUZ!
Sürekli değişen fiyatlar karşısında özellikle ithal edilen araçların kurdan çok etkilendiğini söyleyen Başkan Akkalay, “Eski arabalar kampanyayla vb. durumlarla desteklenerek bir şekilde satılmaya çalışılıyor. Yeni gelen araçlar kur artış oranında zamla geldiği için onlar çok etkilendi. Bizimde beklentimiz fiyatların bir an önce sabit duruma geçmesi. Hem döviz hem de ülkeler arasındaki ilişkilerde stabil duruma geçilip ticareti etkilemeyecek şekilde politikalar yürütülmesini istiyoruz” dedi.