GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yaşam
1 Haziran 2023 Perşembe 09:02

İzmir’de iyilik zamanı… Kar amacı gütmeyen eğitim kooperatifi kuruldu

2018 yılında faaliyete başlayan ancak 16 Mayıs’ta tescili yapılan Sınırlı Sorumlu İzmir Çağdaş Eğitim Kooperatifi, önce kız yurdu inşa edecek. Kar amacı gütmeyen kooperatif, daha sonra anaokulu, ortaokulu ve lise açarak eğitim hayatında yerini alacak. Kooperatif Başkanı Av. Mehmet Seyrek, üniversite kurma aşamasına gelen Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi’ni rol model aldıklarını söyledi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de bir ilke daha imza atıldı. Üretim, yapı, taşıma, hatta kalkınma kooperatiflerinin faaliyet gösterdiği İzmir’de ilk kez “Eğitim Kooperatifi” kuruldu. 2018 yılında çalışmalara başlayan Sınırlı Sorumlu İzmir Çağdaş Eğitim Kooperatifi, İzmir Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından 16 Mayıs’ta resmen tescil edildi.

YÖNETİM KURULUNDA TANINMIŞ İSİMLER VAR
Sınırlı Sorumlu İzmir Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin başkanlığını, eski bir eğitimci olan Av. Mehmet Seyrek yapıyor. Yönetimde Ömer Ökten, Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci, Ali Kemal Elitaş, Gürbüz Bal, Şahap Cesur, Emel Gündüz Denizaslanı gibi İzmir’in tanınmış isimleri yer alıyor. Denetleme Kurulu Başkanlığı’nı da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eğitim danışmanı Aytekin Sözen yapıyor.

Kooperatif Başkanı Av. Mehmet Seyrek, yaşanan aksaklıklar nedeniyle kooperatifin tescil sürecinin uzadığını belirtirken, “Eğitim kooperatifi” kurma fikrinin doğuşunu şöyle anlattı:

BURSA ÇAĞDAŞ EĞİTİM KOOPERATİFİ’Nİ ÖRNEK ALDIK
“Bizim gibi Cumhuriyetçi, Atatürkçü, ilerici, aydınlık düşünce sahibi insanlar, cemaatler yurt yapıyor, okullar açıyor, diye hep sızlandık. Biz de Atatürkçü nesiller yetiştirmek için okullar açalım, dedik. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği İzmir başkanlığını yaptım, 4 yıl boyunca. 12 Eylül’den sonra hukuk okuyup avukat oldum. Dernekte yaptığımız bir etkinlikte arkadaşlardan birisi, özeleştiride bulundu. Dedi ki, köy enstitülerinin önemini anlatan toplantılar yapıyoruz, sempozyumlar düzenliyoruz ama sonuçta somut bir şey yok elimizde. Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi var, onu rol model alıp benzer bir projeyi hayata geçirebiliriz. Arkadaşlarla birlikte Bursa’ya gittik, Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin okullarını, yurtlarını gezdik. Hayran kaldık. Kooperatifin kız ve erkek yurtları, anaokulu, ilkokulu, ortaokulu ve iki lisesi vardı. Şimdi vakıflaşıp üniversite kurmayı planlıyorlar. Biz de Bursa’daki projeyi örnek alıp aynısını İzmir’de hayata geçirmek için yola çıktık. Bursa’dan dönerken otobüste 40 arkadaşla kooperatifimizi kurduk.”

BİZİM OKULLARIMIZ KAR AMACI GÜTMEYEN OKULLAR OLACAK
4 bin metrekarelik bir yer bulduklarını, o arsanın devriyle ilgili prosedürün henüz tamamlanmadığını belirten Başkan Seyrek, ilk etapta kız öğrenci yurdu inşa edeceklerini açıkladı. Başkan Seyrek, kooperatif üyelerine kazanç değil, mutluluk vaat ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yurttan sonra sırasıyla anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise açacağız. Aydınlık düşünceli öğrenciler yetiştireceğiz. Eğitimde devlet okullarının yanı sıra özel kurumların okulları var. Özel okullar, haliyle kazanç amaçlı açılan okullar. Bizimki üçüncü yol olacak; yani kar amacı gütmeyen bir kooperatifin kurduğu okul olarak faaliyet gösterecek. Kooperatif çeşitleri çoktur, üretim kooperatifi, yapı kooperatifi, taşıma kooperatifi vs. Bunlar üyelerine kar amaçlı destek vermek üzere kurulmuşlardır. Bizim kooperatifimiz üyelerine tek kuruşluk bir kazanç bile vaat etmiyor. Sadece mutluluk, huzur vaat ediyor. Eğitime katkı koymuş olmalarından dolayı mutluluk duymalarını vaat ediyor. Yurt inşa ederken, sadece kooperatif üyelerimizden değil, işadamlarımızdan, kooperatife üye olmasa da Atatürkçü kesimden bağışlar alacağız. Bir bağışçımız, evini kooperatifimize bağışlamak istediğini söyledi mesela. Sadece nakdi değil, bunun gibi bağışlar da kabul edeceğiz. Yurt faaliyete geçtikten sonra, kar amacı gütmeyeceğiz ancak bir takım gelirler elde edilecek doğal olarak. O gelir, kooperatif üyelerine dağıtılmayacak, anaokulu yapımında harcanacak. Anaokulu ve yurttan gelecek artı parayla ilkokul açılacak, ortaokul açılacak, lisemizi faaliyete geçireceğiz. Bizim rol modelimiz Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi’dir. En büyük arzumuz, bu yıl içerisinde yurt inşaatına başlamak.”