GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
25 Ocak 2023 Çarşamba 09:23

İzmir’de ‘iyilik’ zamanı… HPV aşı dayanışması kartopu gibi büyüyor

Kadınlarda en yaygın görülen hastalıklardan biri olan rahim kanseri tedavisinde HPV aşısı önem arz ediyor. Geçtiğimiz aylarda HPV'nin aşı takvimine alınacağının duyurulmasının ardından hastaların gözü kulağı Ankara’da… Maddi yetersizlikleri olan kadınların aşıya ulaşımında halen sorunlar yaşanıyor. İdealist bir grup eczacı ise “aşı dayanışması” kurdu ve bursiyerler ile hastaları buluşturdu. Eczacı Neslihan Gökhan, İzmir’de 50 doz, ülke genelinde 300 kişinin aşılanmasının sağladıklarını söyledi. Eczacı Gökhan altını çizerek: “Hayırsever değiliz, farkındalık yaratmak istiyoruz" dedi

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Hayat içerisinde var oluş ve ayakta kalma mücadelesi veren kadınların bir cephesi de sağlık hizmetlerine erişim...

Özellikle kadınlarda son dönemde, en yaygın görülen hastalıklardan birisi de rahim ağzı kanseri... Hastalığa dikkat çekmek ve hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla Ocak ayı farkındalık ayı olarak ilan edildi.

Hastalığa karşı en önemli mücadele yöntemi ise HPV aşısı... Türkiye'de ise HPV aşısına ulaşmak için ciddi paralar ödenmek zorunda.

Hastalığın önlenmesinde, önemli koruma sağlayan HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması ve kamuoyu yaratılması için vatandaşlar, Türkiye’de ses getiren ‘HPV aşısı ücretsiz olsun’ kampanyası yürüttü. İzmir’de 20’ye yakın eczacı da bu kampanya kapmasında gönüllü oldu.

Yaklaşık iki yıldır, HPV aşısının ücretsiz bir şekilde ulusal aşı takvimine alınmasına yönelik sürdürülen mücadele geçtiğimiz aylarda sonuç verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 24 Kasım tarihinde, aşının belirli şartlar çerçevesinde programa dahil edileceğini söyledi.

HPV aşısının programa dahil edilmesine giden sürecin ise sessiz kahramanları var. Bunların başında Eczacı Cem Kılınç geliyor. Kılınç, Nazım Hikmet’in “Hastalar, iyileşeceksiniz kardeşlerim” dizelerinden bir nöbet esnasında  etkilendi ve  “Bundan sonra her nöbetimi bir genç kadının üç dozluk HPV aşısını karşılamak için tutacağım” açıklaması sosyal ağlarda oldukça etki yarattı. Sosyal medyadan yayılan bu çağrıyı gören birçok eczacı ve vatandaşlar bu aşıyı karşılamak için bursiyer olmak istedi.

İzmir’deki kampanya sürecini ise yaklaşık 20 eczane sürdürüyor. Boyun Eğmeyen İlaç Emekçileri Grubu’ndan Karşıyaka’da eczane sahibi olan Eczacı Neslihan Gökhan hem HPV aşısı ile ilgili brifing veriyor, hem de aşıya ulaşım noktasında vatandaşlara gönüllü olarak danışmanlık yapıyor.

HAYIRSEVER DEĞİLİZ, FARKINDALIK YARATMAK İSTİYORUZ
Eczacı Neslihan Gökhan, HPV aşısıyla ilgili tüm Türkiye’den 2 bin adet başvuru olduğunu söyleyerek  “Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği’nin oluşturduğu bir platformun yanı sıra, 2 yıl öncesinde Cem Kılınç’ın eczaneleri, kadınları ve aşıladıklarını da kattığı gruplar var. Aşılamaya hayırsever olarak başlamadık. Biz bir hayırsever kurum değiliz. Biz farkındalık yaratmak için, öncelikle belirli bir kesimi aşılama yoluna gittik. Devlet kurumlarına yapması gerekenleri öğretmek ve insanları da bilgilendirmek amacıyla yola çıktık.  Eczacıları birleştiren iki isim Cem Kılınç ve Buğra Üstündağ oldu. Bir nöbetinde Nazım Hikmet’in şiirinden yola çıkarak bu mücadeleyi başlatan Cem Kılınç bizlere de ulaşmak istedi. Çünkü aşı soğuk zincirdir ve aşıyı İzmir’deki bir danışan gelip İzmir’de vurulmak zorunda. Kargoyla da gönderilemeyeceği için eczacılarla birlikte ilerlemek gerekiyor. Sosyal medya ya da mesajlaşma ağlarıyla bir araya geldik. Hiçbir çıkarımız olmadığı gibi sadece bilgilendirmek adına gönüllü olarak başladık” dedi.

BİRBİRLERİNDEN HABERSİZ BİRBİRLERİNE DESTEK VERİYORLAR
Özellikle öğrenci kesiminden başvuru olduğunu kaydeden Neslihan Gökhan, dayanışma ağının kar topu gibi büyüdüğünü belirterek “Kişi ancak riski ve olası zararları bilirse korunma yoluna geçebilir. Eğer bunları bilmiyorsa hastalıkla savaşma yoluna geçemez. Bizim savaşma yolumuz aşıdır. Aşının koruma oranının yüzde 99.7 olduğunu biliyoruz. Aşılamada da 9 yaştan başlayıp erkeklerde 26, kadınlarda 45 yaşına kadar çıkarabiliyoruz. 3 doz olarak yaptırıyoruz. Maliyeti çok yüksek ve ulaşılması çok zor rakamlar. 4’lü aşının fiyatı 3 doz şeklinde tek dozu 1.215.57 TL. 9’lu aşıda ise 1.928 TL. İhtiyaç duyan kesim öğrenci kesimi. Türkiye’de başvuranlardan 300 kişiye 3 doz aşı yaptık. Toplamda 900 doz aşılama gerçekleştirdik. 50 doz ise İzmir’de yapıldı. Bu aşılamaları da imece ve dayanışma ile yaptık. Güzel bir dayanışma örneği oldu. Örneğin bana gelen bir genç kadının kimin bursiyeri olduğunu bilmeksizin danışmanlık görevimi yaptıktan sonra kendisine bilgi veriyorum. İnsanlar birbirinden habersiz birbirine destek veriyor ve böylece dayanışma büyüyor. Ayrım yapmaksızın en büyük silahımız olan aşıyı kullanmamız gerekiyor. Bu dayanışma sonucunda Cem Kılınç İstanbul Tabip Odası Prof.Dr. Nusret Fişek- Halk Sağlığı teşvik ödülü alan ilk eczacı oldu”

HUKUKİ MÜCADELEYİ KAZANDI
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Fadime Nur Kaya ise tüm Türkiye’ye yayılan bu kampanyadan haberi olduktan sonra dayanışma ile aşı olanlardan... Ayrıca aşı ücretinin tarafına iade edilmesi için de başvuru yapan Kaya, hukuk mücadelesi vererek davayı kazanmış.

Aşı dayanışması sayesinde 3 doz aşı yaptırdığını kaydeden Avukat Fadime Nur Kaya’ya sözü bırakalım:

“Çevremdeki kadınlar ve kendim için bir tehdit olarak gördüğüm bu hastalıktan korunmak için başvurumu yaptım. Cevap geldi ve burs geldiği takdirde benim de aşılanacağım söylendi. Tarafıma danışmanlık hizmeti verildi. O sırada stajımı yaparken ofiste HPV’yi arkadaşlarıma anlattım. Aşının bedelinin ödenmesi amacıyla dava açacağımı söyledim. İlk dozu uyguladıktan sonra SGK’ya dilekçemi verdim ve kalan iki dozu da ödemelerini talep ettim. Ret cevabı geldi. Dava açtım. Mahkeme de kabul etmeyince bilirkişi ücreti için adli yardıma başvurdum. Kabul edilmeyince istinaf ettim. Üst dereceli mahkemede kabul oldu. Karar çıkınca adli yardım da kabul oldu. Heyetten, insan sağlığının korunması için aşının yapılması yönünde bilirkişi raporu geldi. 2 celsede tamamlanmış oldu” diye konuştu

HPV NEDİR?
Human Papilloma Virüs (HPV), hem kadınlarda hem erkeklerde genital bölgede enfeksiyona neden olan bir çeşit virüstür. HPV, aynı zamanda, kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser olan serviks yani rahim ağzı kanserine neden oluyor.