GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Ocak 2023 Perşembe 09:38

İzmir’de işçi çıkaran çıkarana, dükkan kapatan kapatana… Tekstilde kıyım var!

Siparişlerdeki azalış ve girdi maliyetlerindeki yükselişin yanı sıra asgari ücrette yapılan son zam ile birlikte tekstil sektöründe işten çıkarmalar başladı. İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mustafa Güvenli, bazı üyelerinin yarı yarıya işçi çıkardığını ve sadece Aralık ayında en az 30 işletmenin kepenk kapattığını dile getirdi. Öte yandan İzmir’de fason üretim yapan büyük firmalarında siparişlerinin işçi maliyetlerinin daha düşük olduğu doğu illerine kaydırdığı da ifade edildi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, perakende satış hacmi tekstil, giyim ve ayakkabı sektöründe yıllık yüzde 5,1, aylık ise yüzde 2,4 geriledi. Hem satışlardaki düşüş hem de asgari ücretteki artıştan kaynaklı İzmir’deki işverenlerde işçi çıkarma yoluna gitmeye başladı.

İzmir’de yüzlerce tekstil işçisinin işten çıkarıldığı ve işten çıkarmaların devam edeceği kaydediliyor. Kimi firmalar ise küçülmeye gönüllü işçilerle başlamış durumda. İşten çıkmak isteyen işçilere tazminatları ödenerek sözleşmeleri feshediliyor. Öte yandan fason üretim yapan büyük giyim firmalarının siparişlerini batı illerinden işçi maliyetlerinin daha düşük olduğu doğu illerine kaydırmaya başlaması da var olan ekonomik çıkmazı daha da derinleştirmiş durumda.

‘YARI YARIYA ÇIKARMALAR VAR’
Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mustafa Güvenli, son olarak asgari ücretteki artıştan kaynaklı da işverenlerin artan masrafların altından kalkamadığını ifade ederek “Şimdi bir işçinin aşağı yukarı 13-14 bin liraya masrafı var. Zaten devlet işverene destek olmuyor. Bu durum işverenin belini büktü. Dolayısıyla işten çıkarmalar başladı. Bizim üyemiz olan işyerlerinde yüzde 40-50 oranında personel azaltmaya giden işyerleri var. Benim bir atölyemde 20 tane işçim vardı, 10 tanesini çıkaracağım. Bizim eleman bulma sıkıntımız vardı artık masraflar yükselince bu sefer elemandan vazgeçtik, işçi çıkarmaya başladık” dedi.

‘TOPTANCILAR GELMEZ OLDU’
Seçim öncesi ve fiyatların yükselmesinden dolayı işverenlerin de önünü göremediğini belirten Güvenli, “Mesela ben kendim gelinlik sektöründeyim. Alımlar durdu. Bu mevsimde toptancılar gelirdi, gelmez oldular. Arıyorum, görüşüyorum. İnsanlar diyor ki ‘abi biz önümüzü göremiyoruz. Ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Dolayısıyla alımlar da durdu. Bu da işlere yansıdı” diye konuştu.

‘SİPARİŞLER DOĞUYA KAYDI’
Fason iş yaptıran büyük giyim markalarının siparişlerini başka illere kaydırmasına da değinen Güvenli şunları söyledi:

“Doğuda devletin vermiş olduğu imkanlar daha fazla işverene. Evet. Burada mesele öyle imkanlar yok. Çok büyük teşvikler alıyorlar. Dolayısıyla gerçekten Batman, Diyarbakır, Mardin bu taraflarda çok kayma oldu. Büyük firmalar da küçük firmalar da. Siparişlerini kaydırdığı gibi işini o bölgelere taşıyanlar da oldu. Üyelerimizden buradaki işyerlerini kapatıp doğuya açanlar oldu”

‘ARALIK AYINDA EN AZ 30 FİRMA KAPANDI’
Sadece Aralık ayında en az 30 üyesinin kapanış işlemleri için başvurduğunu belirten Güvenli, “Bir de bu hayat pahalılığında iş yerlerinin kira artışları yüzde yetmiş, yüzde yetmiş ikiye çıktı. Dolayısıyla bu şekilde de benim kendi üyelerimden kapatmalar başladı. Sadece Aralık ayında 30 tane işyeri kapandı. Yani bunlara bir çözüm bulunması lazım. İşverene SSK desteği lazım. Yani tamam biz asgari ücreti verelim de bize de devlet bir teşvik versin, destek versin. Hatta uygun kredi çıkarsın. Onları bekliyoruz. Zor durumdayız. Bir de bu kiralara el atması lazım devletin. Önümüzdeki günlerde müdahale edilmese daha kötü duruma düşeceğiz” dedi.