GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Haziran 2021 Pazartesi 09:23

İzmir'de heyecanlandıran keşif!

İzmir'de ve Türkiye' de tarih turizmi için önemli ilçeler arasında yer alan Bergama'da yeni bir tarihi yol daha gün yüzüne çıkarıldı. İlçe sınırları içerisinde yer alan Yerlitahtacı Mahallesi'nde, bir alanda antik yol kalıntılarının tespit edilmesi sonrası, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu alanın 1'nci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil etme kararı aldı.

Oktay GÜÇTEKİN/ EGEDESONSÖZ - İzmir'in Bergama ilçesi sınırları içerisinde bulunan Yerlitahtacı Mahallesi'nde antik dönemden kalma yol kalıntılarını tespit edildi.

Konuyla ilgili araştırmalarda bulunan İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Yerlitahtacı Mahallesi'nde bulunan ve içerisinde antik dönemden kalma yol kalıntıları tespit edilen alan için, 1'nci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesi kararı verildi.

I. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI NEDİR?
Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır.

Bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesine, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenmesine, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamayacağına, ancak;

a) Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları için müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşüyle konunun koruma kurulunda değerlendirilmesine,

b) Yeni tarımsal alanların açılmamasına, yalnızca sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlerin devam edebileceğine, koruma kurullarınca uygun görülmesi halinde seracılığa devam edilebilecek.