GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Ocak 2021 Cumartesi 10:45

İzmir'de hazine arazisinden kaya mezarları çıktı!

Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy'un Menemen'in Maltepe Mahallesi'nde gerçekleştirdiği çalışmalar sonrası hazine mülkiyetinde kalan alanda kaya mezarlar tespit edilmesi üzerine, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, alanı 1'nci Derece'de Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil etti.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Menemen ilçesi sınırları içerisinde yer alan Maltepe Mahallesi'nde Doç. Dr. Akın Ersoy başkanlığı tarafından düzenlenen arkeolojik çalışmalarda kaya mezarlar tespit edilmişti.

Tarihi kalıntıların bulunmasının ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, alanın 1'nci Derece'de Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verdi.

Alanın Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonunca tekrar değerlendirileceği belirtilen raporda, "İzmir ili, Menemen ilçesi, Maltepe Mahallesi, Kozluca Mevkiinde, Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanındaki, tapuda mera vasfiyla hazine adına kayıtlı 726 parselde yer aldığı tespit edilen kaya mezarının bulunduğu alanın 2863 sayılı Yasanın 6. Maddesinde belirtilen kriterleri taşıması sebebiyle kararımız eki 1/1000 ölçekli harita üzerinde işaretlendiği şekli ile 1. (Birinci) Derece Arkeolojik Sit olarak tescil edilmesine, ekli tescil fişinin uygun olduğuna, konunun ayrıca ilgili Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonunca değerlendirilmesine, karar verildi" ifadeleri kullanıldı.

Ersoy ayrıca İzmir için önemli bir yere sahip olan Smyrna Antik Kenti Kazı çalışmalarında da Başkan olarak görev alıyor.