GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Ocak 2018 Salı 13:20

İzmir'de Hal'e indi... Sırp etinden sonra Gürcü hamsisi!

Deniz sıcaklıklarının yüksekliği nedeniyle hamsinin kuzey ülkelerine göç etmesiyle fiyatlar tavan yaptı. Balık işletmecileri çareyi ithalatta buldu. Bugün ise İzmir Hali'ne Gürcistan'dan ithal hamsi giriş yaptı.

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) Hava sıcaklıkların uzun süre mevsim normallerin üstünde seyretmesi deniz suyu sıcaklıkların da düşmesine engel oldu. Deniz suyu sıcaklıklarının daha düşük olduğu Karadeniz kıyılarında hamsinin Ukrayna kıyılarına göç etmesiyle fiyatlar 20 TL’yi buldu.

GÜRCİSTAN’DAN İHTAL HAMSİ DÖNEMİ
Balıkların deniz suyunun daha soğuk olduğu Rusya, Gürcistan gibi kuzey ülkelere doğru göç ederken Karadeniz balıkçıları Gürcistan’dan balık ithal etmeye başladı.

70 KAMYON İZMİR’E GETİRİLDİ
Karadeniz üzerinden İzmir’e getirilen hamsiler iç piyasadaki talebi karşılamaya yetmiyor. Bu sabah 70 kamyon hamsi ve sardalya İzmir Balık Haline getirildi. Ortalama 15’er kilo ağırlığındaki kasaların fiyatı 80-100 TL olurken hamsiler, toptan balık satıcıları tarafından kısa sürede alındı.

Gürcistan’dan hamsi balığının getirilmesine devam edeceklerini ifade eden İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan “Denizlerin sıcaklığı seviyesi düşmediği için balıklar Karadeniz’in karşı kıyıları Rusya tarafına göç etti. Bu yüzden Gürcistan’dan balık getiriyoruz” dedi.

Çakan “Denizlerimizde su sıcaklığının bir türlü düşmedi. Balıklar Rusya-Gürcistan gibi daha kuzey ülkelerine göç etti. Dolayısıyla Gürcistan’dan hamsi ithal ediyoruz. Bu sabah 70 kamyon geldi ve erken saatte bitti” şeklinde konuştu.

ŞUBAT AYINA KADAR GELECEK
Hamsi balıklarının şuanda Gürcistan’dan ithal edildiğini, Rusya’dan da gelebileceğini ifade eden Başkan Çakan “Gürcistan’dan geliyor şu anda ve gelmeye devam edecek. Çünkü hamsi karşı kıyıda. Burada iç piyasada talep var ancak denizlerimizde hamsi yok bu nedenle şubat ayına kadar oradan balık getirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“BALIKÇILIK BAKANLIĞI KURULMALI”
Çakan, Türkiye’de 5 milyon vatandaşın balıkçılıkla geçindiğini, balıkçılık ile ilgili sorunların çözümü için Balıkçılık Bakanlığı’nın kurulması gerektiğini söyledi. Çakan, “Türkiye’de yaklaşık 5 milyon insan balıkçılıkla ilgilniyor ve üç tarafımız denizlerle çevrili bir ülkeyiz. Balıkçılığın gelişmesi için devlet-akademi-iş dünyası birlikte bu sektörü geliştirmelidir. Balıkçılık ile ilgili bir bakanlığımızın olması şarttır. Yoksa ne balıkçılık ne de bu alandaki sektör gelişmez.”