GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Temmuz 2017 Cuma 13:14

İzmir'de gardiyan kendini ihbar etti: Başına gelmeyen kalmadı!

İzmir 1.Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli  Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda, İnfaz ve Koruma Memuru olarak görev  yapan  Rasim Çınar,  yedi yıl önce  yargılandığı dava sonrası hapis cezası aldı.Adalet Bakanlığı da Çınar’ı memurluğuna son verdi. Dava açan Çınar'a Danıştay'dan mutlu haber geldi.

İnfaz Koruma  Memuru olarak,  1.Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli  Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda İnfaz ve Koruma Memuru olarak göreve başlayan Rasim Çınar,asli görevinin yanında herhangi bir resmi görevlendirme yapılmadan mutemetlik görevini de yapmaya başladı. Rasim Çınar, uzun süre  kurumun lojman elektrik tüketim tahsilatlı lojmanlarda oturan personelin maaşlarından otomatik olarak kesilen paralar ile yine aynı kurumun lojmanlarında kalan jandarma personeli tarafından elden verilen elektrik paralarını Vakıfbank Şirinyer şubesine yatırdı.

‘İTİRAFIMDIR’ DİYE KENDİNİ İHBAR ETTİ
Çınar, 2010 yılında banka kredi kartlarında yaşadığı sorunlar ve babasının kanser tedavisi için, tahsil ettiği bu paralardan bir miktarını yatırması gereken hesaba bazen geç yatırdı ve son günlerde  yatıramaz hale geldi. Bu duruma oldukça sıkılan Çınar, resmi olmayan mutemetlik görevinin kendisinden alınması üzerine, bu hesaplara ulaşamadığından, geri ödemesi gereken miktarı  bilemediği ve vicdani olarak çok rahatsız olduğu için ‘itirafımdır’ başlıklı yazı ile kendi kendini kuruma ihbar etti. Yapılan inceleme sonucunda Çınar, hakkındaki soruşturmanın başlamasından önce 4 bin 559 lirayı  banka hesabına yatırıp,  3 bin lirayı da  kurumun emanet hesabına tutanak ile teslim etti.

ZİMMET SUÇUNDAN DAVA AÇILDI
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan hazırlık soruşturması sonunda, Rasim  Çınar hakkında 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘ nitelikli zimmet ‘suçundan 12 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Yapılan yargılama sonucunda, İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Çınar’ın  üzerine atılı suçun ‘ nitelikli zimmet’ değil, ‘zincirleme şekilde güveni kötüye kullanma’  suçunu kapsadığını belirtip, 1 yıl 3 ay hapis ve 125 gün adli para cezası ile cezalandırılmasına, verilen  125 günlük hapis cezasını 2 bin 500 lira adli  para cezasına çarptırdı.Ardından da bu cezayı CMK. nun 231/5. maddesi gereği hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

BAKANLIK MEMURLUK GÖREVİNE SON VERDİ
İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesinin  Rasim Çınar hakkında verdiği kararının kesinleşmesinin ardından, Adalet Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı, 23 Haziran 2011  yılında, 228 sayılı kararı ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/E-g maddesinde yer alan  ‘memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici davranışlarda bulunmak’ suçundan,  takdiren  ‘Devlet memurluğundan çıkarma’ cezası ile  cezalandırılmasına  ve ‘atılı eylemlerin yüz kızartıcı niteliği, eylem tarihinde 10 yıllık memur olmasına rağmen suça meyletmesi nedeniyle, 657 sayılı Kanunun 125/3. maddesi gereğince, verilen cezanın bir alt cezaya indirilmesine takdiren yer olmadığına karar verdi.

İDARE MAHKEMESİNDE GERİ DÖNMEK İÇİN DAVA AÇTI
Karar Çınar’a  23 Ağustos 2011 yılında tebellüğ edildi.  Kararı alan Rasim Çınar, soluğu ünlü ceza avukatı Çiler Nazife Koşar’ın yanında aldı. Avukat Koşar, müvekkili adına  İdare Mahkemesine, Adalet Bakanlığı’na karşı,  “Adalet Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun 23.6.2011 tarih ve 228 sayılı kararının iptali istemiyle “yürütmenin durdurulması talebiyle dava  açtı.İzmir 3. idare Mahkemesi dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle 2012 yılında davayı reddetti.Avukat Nazife Çiler Koşar, kararı temyiz ettik.

BEŞ YIL SONRA  DANIŞTAY KARAR VERDİ
Tam beş yıl sonra Danıştay 5. Dairesi, Avukat Nazife Çiler Koşar’ın temyiz istemi hakkında karar verdi. Danıştay 5. Dairesi,  "Dosyadaki bilgi ve belgelerin değerlendirilmesinden, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan disiplin hükümleri çerçevesinde davacının, eylemine uyan bir disiplin cezası ile cezalandırılması gerekmekte ise de, davacıya isnat edilen fiilin memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak derecede yüz kızartıcı ve utanç verici davranış niteliğinde olmadığı kanaatine varıldığından, davacının Devlet memurluğundan çıkarma cezasıyla cezalandırılmasına yönelik olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davayı reddeden İdare Mahkemesi kararında ise hukuka uygunluk bulunmamaktadır “ gerekçesiyle kararı bozdu. Rasim Çınar, tam yedi yıl sonra suçsuz olduğunu kanıtladı.

Avukat Nazife Çiler Koşar,müvekkili  Rasim Çınar’ın kazandığı davanın emsal bir karar olduğunu, Adalet Komisyonu’nun müvekkilini telefonla arayıp, göreve iade edildiğini bildirdiğini  söyledi. (Bahri Karataş)