GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Eylül 2024 Perşembe 11:08

İzmir’de ‘garabet’in resmi: İstihbarat zafiyeti mi?

TSK'ya ait kışla, kıta, karargah ve ordugahlarda fotoğraf çekmek, drone uçurmak istihbarat faaliyetlerine karşı bölgeyi güvende tutmak için yasak. İzmir’de ise İstinye Park AVM ile Hyatt Regency Otel’in komşusu olan Hava Eğitim Komutanlığı bulunuyor. Alışveriş merkezi ve otelin camlarından kışlanın içerisindeki detaylar görünüyor. Emekli istihbarat Albay Coşkun Başbuğ, “Bölgede drone uçurmak, fotoğraf çekmek yasak. Drone uçursan hemen biri yanında biter. Ama böyle de bir garabet var, yanında koca bir bina var. İşin iyi yanı çok büyük istihbarat toplayacak bir durum yok” dedi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Kanuna göre askeri güvenlik bölgesi olarak tespit edilen Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait kışla, kıta, karargah ve ordugahlarda fotoğraf ve film çekmek, drone uçurmak ve görüntü almak yasak. Kanunun gerekçesi ise askeri alanları istihbarat faaliyetlerine karşı güvende tutmak.

Ancak yapılırken tartışmalara neden olan İzmir’in ‘lüks’ konseptteki alışveriş merkezi İstinye Park ve hemen yanında bulunan Hyatt Regency Otel komşusu olan Hava Eğitim Komutanlığı’na karşı risk barındırıyor. Otel ve alışveriş merkezinin pencerelerinden kışlanın içerisine dair bütün detaylar görünürken, kışlanın çevresinde drone uçurmak, fotoğraf çekmek halen yasak.

‘KİTABA UYGUN DEĞİL’
Güvenlik ve terör uzmanı, emekli istihbarat Albay Coşkun Başbuğ, çok büyük bir güvenlik zafiyeti olmasa da kitaba uygun olmadığını belirterek, “O imar baştan verilmemeliydi ama verildi. Askeri anlamda bir güvenlik zafiyeti oluşturmaz ama kitaba uygun değil. Zamanında imar verilmiş. Burası yapılırken askeriyeden görüş alınır normalde, bu görüş alındı mı? Ne cevap verildi bilmiyorum. Kitaba bakınca iş sıkıntılı ama yapacak bir şey yok” dedi.

‘DRONE UÇURMAK BİLE YASAK AMA YANINDA KOCA BİNA VAR’
Alanın Google Maps’te bile buzlu göründüğünü söyleyen Başbuğ, “Bölgede drone uçurmak, fotoğraf çekmek yasak. Drone uçursan hemen biri yanında biter. Ama böyle de bir garabet var, yanında koca bir bina var. İşin iyi yanı çok büyük istihbarat toplayacak bir durum yok” ifadelerini kullandı.

‘ASKERİ KIŞLALAR ŞEHİR DIŞINA ÇEKİLMELİ’
Şehrin içinde daha kritik askeri bölgelerde benzer sorunların olduğunun altını çizen Başbuğ, “Birçok ilde olduğu gibi İzmir’de de askeri kurumlar şehirle iç içe girdiği için bu tür handikaplar var. Daha kritik birlikler var, çevresindeki yüksek binalar yüzünden birlik ve kışla olduğu gibi görünüyor. Bunun doğru yolu birlikleri şehir dışına çekmek ama o da çok büyük bir proje. Zamanında birlikler şehir dışında olan yerlerdeydi. Güvenliği daha sıkı alabiliyordun. Daha fazla şehir içinde kaldığı için böyle sorunlar var” dedi.