GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
11 Mayıs 2018 Cuma 08:58

İzmir'de fiyatlara Ramazan tarifesi: Nelere zam var?

Pazarcılar Odası Başkanı Erişen,  Ramazan ayına özel en az kar kararı aldıklarını ifade ederken, İzmir Kasaplar Odası Başkanı Yücelmiş, et fiyatlarında artış beklediklerini kaydetti. Sofraların olmazsa olmazı Ramazan pidesi ise bu yıl 2.5 TL olacak.

EGEDESONSÖZ-Ramazan ayının gelmesiyle vatandaşların gözü çarşı-pazardaki fiyatlara çevrildi. Pazarcılar Odası Başkanı Erişen Ramazana özel pazarcılar olarak ‘en az kar’ kararı aldıklarını belirtirken dikkat çeken bir başka ürün olan etin ise zamlanacağı ifade edildi. Sofraların olmazsa olmazı Ramazan pidesi ise 350 (gram) 2,5 TL olarak belirlendi.

“RAMAZANDA EN AZ KAR KARARI ALINDI”
İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdin Erişen Ramazan ayının değerli olması nedeniyle pazarcılar olarak en az karla satış yapma kararı aldıklarını ifade etti. Başkan Erişen “Ramazan ayı bizim için, Müslüman âlemi için çok değerli bir aydır. Oda olarak pazarcı arkadaşlarımızla 3 gün önce konuştuk. Bu ay en az karla satışlarımızı yapacağız. Normal zamanlarda yapılan karın en alt seviyesinde kar edilecek. Vatandaşlarımız en az para ile pazara geldiklerinde Pazar arabalarını ve filelerini doldursunlar” dedi.



“TEZGÂHLARDA YARIM KİLO YAZILMAYACAK”
Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Erişen, ayrıca tezgâhlara yazılan fiyatlarda oda olarak karar aldıklarını ve hiçbir pazarcı arkadaşının fiyat yazılan yerde yarım kilo yazmayacaklarını bunu yerine bir kilo yazacaklarını sözlerine ekledi. Gerekçe vatandaşın bakarken fiyatta yanılabileceğini ve kendini kandırılmış hissedebileceği ifade edildi.

Erişen “Pazarcı arkadaşlarımız alınan karar gereği tezgâhta sattığı ürünlerin üstünde yarım değil bir kilo yazacaklar fiyatın altında. Vatandaş alırken bir kilo sanıyor. Ya da kilosunu yazılan fiyat sanıyor. Doğru değil. Bu nedenle söz konusu kararı aldık. Kimse yarım ya da iki yüz elli gram yazmayacak” şeklinde konuştu.



“RAMAZANDA ETE ZAM GELİR”
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhun Yücelmiş ise Ramazan ayına ilişkin et fiyatlarında bir dalgalanmanın olup olamayacağını ve arz-talep dengesi üzerinde oluşabilecek fiyatları yorumladı.

Başkan Yücelmiş “Ramazan ayında zam olur. Çünkü vatandaşlar bu dönemde et yeme ihtiyacı hissediyor. Talep artınca da doğal olarak fiyatlar artıyor. Ne kadar artacağını söyleyemem ama artış olur her yıl olduğu gibi. Çünkü ithal yollarla ile et fiyatları düşmez, Bugün kuzu etin girişi 45 TL, kemikleri ayrılır, kasaba maliyeti 65 TL’ye mal oluyor, 70 TL’ye de satar. Bu durumda esnaf da vatandaş da fiyatlardan memnun değil dedi” dedi.

RAMAZAN PİDESİ
Fırıncılar Federasyonu tarafından geçtiğimiz hafta Türkiye genelinde Ramazan pidesi gramaj ve fiyatları açıkladı. Söz konusu illere göre İstanbul ve Ankara’da 275 gram olan pide 2 TL’den satılırken İzmir’de 350 gram pidenin 2.5 TL’den satılacağı belirtildi.