GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Mart 2023 Perşembe 12:46

İzmir’de ‘EYT yükü’ isyanı… SGK çalışanları iş bıraktı!

EYT düzenlemesinin ardından yaklaşık 2,5 milyon vatandaşın emekli hakkı kazanacak olması, SGK müdürlüklerinde iş yükünün artmasına neden oldu. Memurlar, çalışma koşulları sebebiyle iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Sosyal Güvenlik Kurumu işçileri, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile artan iş yükü ile birlikte süregelen sorun ve talepleri için İzmir’de iş bırakma eylemi düzenledi.

Konak Eski Sümer Bank önündeki SGK il Müdürlüğü'nden alkış ve sloganlarla alana gelerek basın açıklaması yaptı.

EYT’nin yasalaşması ile birlikte SGK çalışanlarının iş yükü büyük oranda artarken, Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi ve Birleşik Kmau İş'e bağlı Büro-İş İzmir Şubesi tarafından bugün yapılan açıklamada, akşamları ve tatil günleri mesai yapmak zorunda kalan SGK çalışanlarının taleplerinin karşılanmaması halinde 6 Nisan günü tüm Türkiye’de greve çıkacakları belirtildi.

Konak Eski Sümerbank önünde yapılan basın açıklamasına konuşan BES İzmir Şubesi Başkanı Mustafa Güven, EYT’nin çıkması ile birlikte iş yoğunluğu katbekat artarak geceli gündüzlü çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi.  SGK çalışanlarına, 51 liralık fazla mesai ücretinin reva görüldüğünü belirten Güven, “Mübarek Ramazan ayında SGK çalışanına reva görülen akşam demeden hafta sonu demeden çalışmak ve ailesine çoluğuna çocuğuna ayıracağı 50 saattir söz konusu olan. SGK çalışanı bu 50 saati aslında karşılıksız veriyor. Fazla mesaiye geldiğinden yol ve yemek parasını da kendisi karşılıyor. Yıpranması, performans baskısı, mevzuat yoğunluğu, stresi, yorgunluğu alarak evine dönebiliyor. Sanki SGK çalışanı 3000 TL. ikramiye alıyormuş da 6000’e çıkmış gibi haber yapanları kınıyoruz. Öncelikle fazla mesai, personel eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Başta EYT nedeniyle başvuran tüm vatandaşlara daha iyi ve zamanında hizmet verebilmek için personel eksikliğinin acilen giderilmesi, SGK çalışanlarının taleplerinin yerine getirilmesi gerekiyor.  SGK’da en az 5 yıl süre ile devam edecek bir iş yoğunluğundan bahsediyoruz” diye konuştu.

“EMEKLİLİK 1 NİSAN ŞAKASI DEĞİLDİR”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, emekli aylıklarının 1 Nisan’da bağlanacağını söylediğine dikkat çeken Güven, “Vedat Bilgin’in EYT’liye yasal olarak imkânsız olan sözleri en naif ifadeyle kamu zararı yaratmaktadır. SGK çalışanının sırtından verilen sözlerin muhatabı kendisidir. Buyursun, 1 Nisan’da kendisi aylık bağlasın. Kimse vatandaşı alt yapısı oluşturulmadan, yeterli personel alınmadan yapılan EYT Yasası nedeniyle teknik ve bilimsel olarak 1 Nisan’da hatta aylarca aylık bağlamanın yetişmeyeceği konusunda uyarmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Güven, aşırı iş yükünün SGK çalışanlarının sağlığını bozduğunu, performans baskısının ise birçok yerde mobbinge dönüştüğünü vurgulayarak, “Sağlıklı ve vatandaşı ya da kurumu zarara uğratmadan aylık bağlamak, zaman ve yeterli personel gerektiriyor. Ancak SGK emekçisinden yine fedakârlık isteniyor. Ancak haklarımız için ne SGK Başkanlığı ne de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hiçbir somut girişimde bulunulmadığı gibi, verilen sözler de tutulmuyor” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumunda yeni göreve başlayan bir memurun 11 bin 100 lira maaş aldığına işaret eden Güven, BES olarak taleplerini şu şekilde sıraladı:

-Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında bu yana gasbedilen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz.

-Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100’er puan eklenmesini istiyoruz.

-Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz.

-Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz.

-Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz.