GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Ocak 2023 Cumartesi 08:56

İzmir’de evlilik planı yapanlar dikkat… Adım attın 20 bin TL!

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Adimo Tekstil'in sahibi Mustafa Tunçer, “Şu an iyi bir damatlık almak isteyen 4- 5 bin TL’yi, gelinlik fiyatları ise iki katı şeklinde 10-15 bin TL’yi gözden çıkarmalı” ifadelerini kullandı.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Düğün hazırlıkları, yeni bir hayata adım atmadan önce yapılması gereken bir dizi ekonomik yükü de beraberinde getiriyor. Bu bahar ya da yaz ayları  için evlilik hazırlığı yapan 1 milyona yakın çift, ev kurma maliyetlerinin iki katın üzerinde artmasıyla kara kara düşünüyor.

Hazırlıkların en temel alışveriş kalemi ise gelinlik ve damatlık.  Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tunçer, şubat ayında sektörde perakendelerde hareketliliğin başlayacağını ifade etti.

MAYIS AYINA KADAR HERKES HAZIRLIĞINI TAMAMLAYACAKTIR
Gelinlik ve damatlık sektöründe, bu yılın en büyük handikapının enflasyondaki yükseklik olduğunu söyleyen diyen Tunçer, “Asgari ücret zamlarının da yeni dönem için açıklanmasıyla beraber bütçeler bir miktar yükselecektir. İnsanların gelirleri bu oranda ne kadar artacak, ne kadar artamayacak onu göreceğiz.  Yine de evlilik sektöründe her zaman olduğu gibi hareketlilik devam eder. Sektörde, hazırlık ayları ancak henüz talepler başlamadı. Şubat ayı ile birlikte perakendelerde hareketlilik başlayacak.  Yaklaşan seçim sürecinin de satışların ne kadar etkileneceği belli değil. İnsanlarda şöyle bir algı var; Seçim öncesinde dövizin yükselişi durduruluyor. Mevcut dış ticaret 110 milyar doları aştı. Döviz yukarı yönlü olur mu? Mayıs ayından sonraki fiyatlarda belirleyici olacaktır.  Bir çok kişi mayıs ayına kadar  hazırlıklarını tamamlamaya çalışacaklardır. Bir önceki yıl kadar yoğun olacaktır diye umuyorum.  İnsanlar, yüksek fiyatlar karşısında günlük kıyafetlerinde tasarrufa gidebilir ancak evlilik konusunda muhakkak bu alana bir bütçe ayırılıyor. Pandemi gibi eksterem bir engel olmadığı sürece evlilikler olacaktır . Bu çiftlerin bütçesi hazırlanacaktır” şeklinde konuştu.

Damatlık ve gelinlik fiyatları hakkında bilgi veren  Tuncer,”Yeni yılın fiyatlarını öngörmekte zorlansak da şu an iyi bir damatlık almak isteyen 4- 5 bin TL, gelinlik fiyatları ise iki katı şeklinde 10-15 bin TL gözden çıkarmalı, tasarım gelinliklerde ise yüksek fiyatlar çıkacaktır” ifadelerini kullandı.