GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yaşam
3 Aralık 2017 Pazar 14:06

İzmir'de engelli Ecrin'den empati çağrısı

Geçirdiği trafik kazası sonrası bir ayağını dizinden kaybeden Ecrin Lale Sayar, bu günde kendilerini anlamaları için insanların bir engelli  yakınının engellerin nasıl aşilabildiğini görmeleri için taklit yapmalarını istedi.

Geçirdiği trafik kazası sonrası bir ayağını dizinden kaybeden Ecrin Lale Sayar, bu günde kendilerini anlamaları için insanların bir engelli  yakınının engellerin nasıl aşilabildiğini görmeleri için taklit yapmalarını istedi.

Sayar, şunları söyledi:

"Bugün herkes bir yakınındakinin engelini taklit etsin isterdim.Biliyorum dışarda yapamazsınız evinizde yapmanız da kısmen empati duygunuzu artıracaktır.

Ne işe mi yarıyacak anlamanız dışında hani her insan engelli adayı deniyor ya siz olsaydınız ne kadar farklı hisseder ve ne beklerdiniz onu öğrenceksiniz.

Ben yapardım engelli olmadan önce daha iyi anlamak ve ihtiyacı neler yardımcı olmak için.30 dk. dahi sürdüremezdim.Bunu okuyanların çoğu hissetmekten korktuğu için yapamıyacak biliyorum.O zaman o çoğunluk normal yaşamadığımızı bilin.

Başınıza gelmeden empati kurun.Engellilikte beterin beteri yok çünkü hepimiz özellikle sonradan olanlar için yaşam duruyor.

Gülebiliyorsam Allah'ın hikmeti ''unutuyorum kendimi''. Sizde zorlayarak sıksık hatırlatmayın.Bugün engellileri anlama farkındalık günü.

Bana-bizlere bu şekilde bile yaşamayı çok gören zorlaştıran insanlar bugün sizin gününüz,sıcacık güvenli evlerinizle sevdiklerinizin yardımı ve desteğiylehissedeceklerinize ne kadar dayanacaksınız.

Fiziksel olarak dayanamıcağınızı biliyorum. Çok güç gerektiren birşey mi istedim yoksa, sizin gibi.

Ama ben zorlamıcam hadi zihninizde canlandırsanız da olur.Böylece dışarda yağmurda karda aşırı sıcakta tatilde okulda arkadaş ortamında zihniniz her yere gidebilir.Evet bir kaldırımı rampayı doğru şekilde yapılmasını sağlayamazsınız belki ama davranışlarınız,anlayış tarzınız sizin elinizde.

Davranışların hoyrat olduğu zorbalık yapıldığı dönemlerde yaşadım hergün Kelimei Şehadet getirdim ölmek üzere hissettiğim için bazen onu dahi söyleyemediğim oldu.

O nedenle davranışlarınızın sorumlusu kötü rampalar değil sizsiniz.Seneye bir daha farkedilmek üzere bugün hoş kalmayın bugün empati yapın ya sizin başınıza gelseydi!!!

Bugün ''Engelliler Farkındalık Günü''.Yani aslında engelli olmayanların günü. Hadi bu yıl sonuna kadar farkedin çok bişey yok yılın bitmesine.

Yapabilirsiniz! Yalnız acımakla merhameti karıştırmayın. Merhametsiz olmak sizi eksik insan yapar. Acımaksa kibirli insan yapar.Yardımsa aciz olana edilmez bir tek, herkesin yardıma ihtiyacı vardır doğa üstü bir varlık değilse. 

Ben engelli olduğumun bilincinde olarak insan gibi davranan herkese teşekkür ediyorum. Tektek teşekkür etmek beni utandırır çünkü sayınızın az olması tam bir hayalkırıklığı. 

Siz kendinizi bilirsiniz. Engelli olduğum için pis vs. gibi düşünenler değil onların bakışları karanlıklarından geliyor.

 İhtiyaç duyduğumda yanımda olup diğer günlerde de empati yapıp insan gibi davrananlar, sizlere teşekkür ediyorum! 

Hayatımı zorlaştırmak yerine kolaylaştıranlar hala yaşıyorsam Allah'ın izniyle sizin de etkiniz çok büyük.

Herkesin annesi zaten her çocuğun sırtındaki duvar, dünyadaki sığınağı benim içinde öyle.Varlığına minnettarım şükrümün" (Bahri Karataş)