GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Aralık 2016 Pazartesi 16:30

İzmir’de endişelendiren gelişme: Deniz 100 metre çekildi!

Sığacık Körfezi’nde bir aydır süren çekilme 100 metreyi buldu. Bazı tekneler kuma otururken, görüntü bölge halkında endişe yarattı. Başkan’dan ve bilimden rahatlatan açıklamalar geldi.

Ender ALDANMAZ/EGEDESONSÖZ – İzmir’in Seferihisar ilçesi Sığacık Mahallesi’nde yaşanan deniz çekilmesi endişe yaratıyor.

Yaklaşık 1 aydır süren çekilme bugün 100 metreyi buldu, 1 metreyi bulan derinlik oluştu.



Sığacık Körfezi’nde birçok tekne çekilmenin etkisiyle kuma otururken, meydana gelen görüntüye aynı kıyı hattındaki Doğanbey ve Gümüldür’de de rastlandı.



Çekilmenin hiçbir zaman bu denli büyük olmadığını ifade eden bölge halkı deprem endişesi yaşadı.

BU YIL FAZLA OLDU AMA…
Konu ile ilgili Egedesonsöz’e konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’den rahatlatan bir açıklama geldi.

Başkan Soyer, “Özellikle poyrazın etkili olduğu Aralık ayında Sığacık bölgesinde deniz çekilmesi sürekli rastlanan bir durum. Ancak bu yılki çekilme normalden fazla oldu. Yetkililerden bilgi edindik ve endişe edecek bir durum yok” dedi. 

BİLİM NE DİYOR?
Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şube Başkanı Alim Murathan da çekilmenin atmosferik koşullardan kaynaklandığını söyledi. 

Murathan şunları söyledi: “İlk izlenimimiz gel-git olduğu yönünde. Ege Denizi’nde yaşanan gel-git olaylarında deniz 40 cm düşebilir ya da artabilir. Rüzgarın özellikle batıdan esmesi denizi etkiliyor. Özellikle sığ kıyılarda bu durumlara karşılaşıyoruz. Sığ kıyılarda yataydan da çekilme yaşanabilir.

Kıyı alanlarda suyun berrak olması, madde taşınımının azaldığını göstermektedir. Bu durum, çoğunlukla yağışların ve rüzgarın (suyu bulandıracak kadar) madde taşınımın da etkin olmadığın da görülür. Genelde, Sığacık gibi korunaklı deniz alanlarında, karadan esen rüzgarların yarattığı dalga ve akıntılar, suda madde taşınımı için yeterli güç oluşturamamaktadır. Kısacası Sığacık'ta yaşanan böyle bir deniz çekilmesi, uzun süre esen kuzeyli (Yıldız ve Poyraz gibi) rüzgarların; Ay'ın yarattığı gelgitin ve delta ağzında oluşan sığlıkların etkisi ile yaşanabilecek bir durumdur.

'Deprem habercisi de olabilir'

Ancak, kayıtlı bir sismik hareket veya 1/250.000--1/500.000 ölçekli bir haritaya işlenebilecek benzeri doğa olayları söz konusu ise; Sığacık özelinde, güneyli (lodos gibi) rüzgarların uzun süredir esmesine rağmen böyle bir olay oluyorsa; hata Gümüldür kıyı şeridinde de benzeri durum gözlemleniyorsa sahada inceleme yapmak faydalı olacaktır. Denizden gelen bu olaylar deprem habercisi de olabilir. Ama bu en son düşüneceğimiz şey"