GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Ocak 2017 Çarşamba 13:26

İzmir'de emek örgütlerinden vekillere çağrı

İZMİR Emek ve Demokrasi Güçleri, anayasa değişikliğine ilişkin oylamayla ilgili İzmir milletvekillerine çağrıda bulundu. Ortak basın açıklamasını okuyan TMMOB İzmir Dönem Sözcüsü Melih Yalçın: "emokrasi ve toplumsal barışa inanan tüm milletvekillerini bu pakete 'hayır' demeye davet ediyoruz" dedi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde bir araya gelen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, anayasa değişikliğine ilişkin ortak basın açıklaması yaptı.

Anayasa değişikliğiyle ilgili bilgiler veren Melih Yalçın, "AKP üyesi 316 milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na 21 madde olarak sunulan ve Anayasa Komisyonu'ndan 18 madde olarak çıkan Anayasa değişikliği paketinin ilk tur oylamaları meclis genel kurulunda tamamlandı. Anayasalar, sadece devletin örgütlenme biçimini değil, aynı zamanda bütün yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini hukuki güvence altına alan metinlerdir. Dolayısıyla Anayasa değişikliği iktidarın oy çokluğuna dayalı basit bir usul işlemi değildir. Unutulmamalıdır ki, 1982 Anayasası yüzde 92 oranında oy almasına karşın meşruiyet kazanamamıştır. Üstelik temel hak ve özgürlükler halka oylatılarak yok edilmiş, çoğunluk oyu yani 'milli irade' yönünden hiçbir sorunu olmamasına karşın meşruiyeti hep tartışılmıştır.

Oylamalar sırasında, muhalefet partileri milletvekillerinin tüm uyarı ve itirazlarına karşın Anayasa'nın 175. maddesinde belirtilen gizli oy şartına iktidar partisi milletvekillerinin uymadığı görülmüştür. Eğer açık hükümlerine, kendisine sadakat yemini etmiş milletvekillerince bile uyulmayacaksa bir Anayasa'ya neden ihtiyaç vardır? Sizi, ikinci turda kendi kullanacağınız oyun gizli kullanılması ve gizli kullanılmayan oyların ya da gizlilik şartına uyulmayan oylamaların iptali konusunda üzerinize düşen görevi yapmaya davet ediyoruz. Anayasa değişiklik paketinin hayata geçmesi halinde Türkiye'de rejim değişmiş olacak, partili Cumhurbaşkanlığı adı altında tek kişilik bir diktatörlüğün kurulmasına olanak tanınacaktır. Zira parlamenter demokratik sistemin temel kıstası olan Yasama- Yürütme ve Yargı'dan oluşan kuvvetlerin ayrılığını ortadan kaldırmakta, Yasama organını Yürütme karşısında işlevsiz ve yetkisiz bırakmakta, Yasama ve Yürütme organlarının tasarruflarını denetleme görevi olan Yargı organını ise doğrudan Yürütmeye bağlamaktadır. Yarın birçok şey için çok geç olabilir. Bu tarihi süreç ülkemiz için önemli bir sınavdır. Bu nedenle demokrasi ve toplumsal barışa inanan tüm milletvekillerini bu pakete 'hayır' demeye davet ediyoruz" diye konuştu. (DHA)