GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
17 Kasım 2021 Çarşamba 11:45

İzmir’de ekmek zammının eli kulağında!

5 Kasım’da Ticaret Bakanlığı’na gönderilen 230 gram ekmek için 2,5 liralık fiyat talebi, henüz onaylanmadı. İstanbul ve Ankara’nın talebini kabul etmeyen Bakanlığın, İzmir’e de ret cevabı vermesi bekleniyor. İzmir Ticaret Odası Meclis üyesi Hüseyin Sağır, “Fırıncı esnafının dayanacak gücü kalmadı. Bakanlık onay verse de vermese de, ekmek yapımında kullanılan ürünlere gelen yüzde 37’lik zamma rağmen biz yüzde ekmeğe yüzde 20’lik zammı uygulayacağız” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  İzmir’de 1 Temmuz 2021 tarihinde yapılan zamla 150 kuruş olan 200 gram ekmeğin fiyatı, 180 kuruşa yükselmişti. İzmir Ticaret Odası Ekmek ve Unlu Mamuller Grubu'nda 230 gram ekmek için istenen 2,5 liralık fiyat, İzmir Ticaret Odası yönetimi ve beş kurumun birer üyesinden oluşan komisyondan da geçtikten sonra, zam talebi, onay için Ticaret Bakanlığı’na gönderilmişti. 5 Kasım’da yapılan zam talebine yanıtın bakanlıktan henüz gelmediği, ancak bakanlık onaylasa da onaylamasa da ekmeğe zam yapılacağı öğrenildi.

BAKANLIĞIN KARARI, BUGÜN YARIN GELİR!
İzmir Ticaret Odası Meclis üyesi Hüseyin Sağır, 1 Temmuz’da 155 lira olan bir çuval unun, bugün itibariyle 250 liraya yükseldiğini, ekmek yapımında kullanılan 37 kalem maddeye yüzde 37’den fazla zam yapıldığını hatırlattı, “Fırıncı esnafının dayanacak gücü kalmadı. Biz ekmeğe, hak ettiği zammı yapmazsak, ekmeği üreten insanlardan daha fazla fedakarlığı nasıl bekleyebiliriz ki… Bakanlığın kararı, birkaç gün içinde gelir diye düşünüyoruz. Ancak Bakanlık onay verse de vermese de, ekmek üretiminde kullanılan ürünlere yapılan yüzde 37 zam oranı varken, biz yüzde 20’lik zammı uygulayacağız” dedi.

BİR ÇUVAL UN, İKİ HAFTADA 30 LİRA ZAMLANDI
İstanbul ve Ankara’nın zam talebinin bakanlıkta kabul görmediğini ancak İstanbul’un 220 gram ekmeği 2,5 liradan satmaya başladığını hatırlatan Hüseyin Sağır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlık eğer zam talebimizi onaylamazsa, biz bunu İzmir Ticaret Odası Meclisi’nden geçirerek uygulamaya koyacağız. Buna mecburuz. 1 Kasım’dan bu yana bir çuval una 30 lira zam geldi. Bunun gibi diğer ürünlere de zamlar geldi. 230 gram ekmek, 2,5 lira olacak. Ne zaman bu tarife uygulanmaya başlayacağı konusunda şu anda bir şey söyleyemem. Önce bakanlıktan resmi yazı gelsin, sonra konuyu meclise taşıyalım, o zaman tarih de belli olur.”