GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Ağustos 2024 Pazar 13:42

İzmir’de dikkat çeken ölüm artışları… Sebebi aşırı sıcaklar mı?

Tabipler Birliği üyesi Güçlü Yaman, belediyelerin internette paylaştığı vefat verilerini değerlendirerek “İzmir’de yüksek sıcaklıklara paralel olarak iki ölüm dalgası yaşandı. Haziran’da ölümler ilk kez bu kadar yükselerek salgın öncesinin, yüzde 49 üzerine kadar çıktı. 23 Temmuz, 165 ölümle son iki yılda bir günde en çok insanın öldüğü gün oldu.” ifadelerini kullandı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubundan Güçlü Yaman, belediyelerin internette paylaştığı vefat verilerinden sıcak dalgalarının ölümlere yol açtığını ileri sürdü.

Sıcaklıklarla birlikte ölümlerin de paralel arttığını ifade eden Yaman bu ölümlerin çok önemli bölümünün yüksek sıcaklıklara bağlı geliştiği söyledi.

Yaman fazladan ölümleri değerlendirirken, pandemiden önceki üç yılın (2017, 2018 ve 2019) ortalamasıyla haziran ve temmuzdaki ölüm sayılarını karşılaştırdı


YÜZDE 49 ARTTI
İstanbul’da ölümler 24 Temmuz haftasında yüzde 41’lik bir artışla zirve yaptı. İzmir’de bu oran yüzde 49’a kadar çıktı.



İZMİR'DE İKİ ÖLÜM DALGASI
Verilerini Diken’e değerlendiren Yaman “İnsanların çoğu yüksek sıcaklara bağlı ölümlerin sadece Avrupa’da olduğunu sanıyor. Oysa bizde de benzer bir şekilde kitlesel ölümler oluyor. İzmir’de yüksek sıcaklıklara paralel olarak iki ölüm dalgası yaşandı. Haziran’da ölümler ilk kez bu kadar yükselerek salgın öncesinin, yüzde 49 üzerine kadar çıktı. 23 Temmuz, 165 ölümle son iki yılda bir günde en çok insanın öldüğü gün oldu.” dedi.