GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Eylül 2017 Pazartesi 16:30

İzmir'de DESİP ile hayata tutundu: Çok fazla hayalim var!

Urfa'lı Murat Tekke DESİP (Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi) kapsamında yürütülen BİRDENİZ Projesi ile hayata tutundu. Tekke yaşadığı zorlukları DESİP ile aşma hikayesini anlattı.

1997 Urfa doğumlu Murat Tekke DESİP (Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi) kapsamında yürütülen BİRDENİZ Projesi ile hayata tutundu. Tekke yaşadığı zorlukları DESİP ile aşma hikayesini anlattı.

Murat Tekke, 1997 yılında Şanlıurfa şehrinin Siverek ilçesinde doğmuş. Doğduktan 1 yıl sonra İzmir'e taşınmış aile ve burada yeni bir hayat başlamış. Başlamış başlamasına ama Tekke için işler çok da iyi gitmemiş. İlkokul, ortaokul ve lise eğitim hayatı boyunca Tekke’nin ders notları hep çok düşükmüş. Eğitim hayatında kendini iyi hissettirecek bir şeyler ararken çıkışı sporda bulmuş. Tam her şey yoluna girdi derken ailesinin geçim sıkıntısı başlamış. Büyükşehirde 7 çocuklu bir ailenin yaşam mücadelesi içinde hayallerine veda etmiş. Eğitim ve sporu yarıda bırakan Tekke, psikolojik açıdan da çok zor günler geçirmiş. Tekke yaşam hikayesini anlatırken gözleri doluyor:;

'Çocuk denecek yaşta garsonluk yapmaya başladım ve bu beni fazlasıyla yordu. Aslına bakarsanız yapacak başka bir mesleğim de yoktu. Bu meslekte istemeye istemeye çalışıyordum. Bu mesleğin fazlasıyla kötü yönü vardı. Terfi edilmeyen bir iş, çok fazla çalışma saati ve düzensiz bir hayat. Tüm bunlar beni daha fazla agresif yapmaya ve bu meslekten uzaklaşmamı sağladı. Çalıştığım süreç içerisinde de farklı iş arayışına başladım ve düzenli bir hayat için harekete geçtim. Tam da bu karmaşıklığın içinde BİRDENİZ projesinden haberdar oldum. İlk başlarda çok fazla tereddütlerim olmuştu ama eğitime başladıktan sonra her şey yoluna girmişti. Hiçbir meslek bilgisi olmayan ben, bu proje ile birlikte meslek öğreniyor bir de üstüne iş imkânı sunuluyordu. Dersler eğlenceli ve güzeldi. Balık ve balık işlemesine dair yeni yeni bilgiler öğreniyor ve mutlu oluyordum. Şu anda stajımı yapıyorum ve hayatıma dair çok fazla ümidim, hayalim var. Bu proje benim hayatımın dönüm noktası. Her şey bitti bir mesleğim yok, düzensiz bir hayatım olacak derken bu proje hayatıma ışık oldu. Hayalini kurduğum hayatın gerçekleşmesi için sağlam adımlarla ilerliyorum. Teşekkürler BİRDENİZ'.

DESİP nedir?

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sözleşme Makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı olan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü İstihdam Politikaları Daire Başkanlığı tarafından yürütülen, 1,5 milyon Avro bütçeli bir proje. Birlikte Denizlerde (BİRDENİZ), ISEDP (Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Desteklenmesi Projesi Hibe Programı) kapsamında uygulanan 137 hibe projesinden biri.