GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
28 Şubat 2023 Salı 12:44

İzmir'de Depreme hazırlık günleri… Oda’dan ‘karbon fiber’ görüşü

Kahramanmaraş ve Hatay’da yaşanan depremlerin ardından yıkılmayan blokların karbon fiber yöntemi ile güçlendirildiği ortaya çıktı. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, binaların boşaltılmadan karbon fiber ile güçlendirme yönteminin yapılabileceğini kaydederek  “Bu yöntem İzmir’de kullanılsa da çok yaygın bir yöntem değil. Karbon fiberin uygulaması da oldukça kolay. Kolon ve kirişlerde kullanılan ekonomik de bir yöntem. Etriyenin eksik olduğu yerlerde ve duvarlarda çapraz bir biçimde perde gibi kullanılıyor. Bu yöntemde betonun kalitesi de önemli” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinden az hasar ya da ağır hasarla yıkılmadan ayakta kalmayı başaran binaların sırrı merak konusu olurken bu binaların karbon fiber güçlendirme ile inşa edildiği ortaya çıktı.

Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, uzun yıllardır binaların güçlendirilmesi gerektiği hakkında uyarılarda bulunduklarını kaydetti.

BİNALAR BOŞALTILMADAN YAPILABİLİR
Karbon fiber güçlendirmenin oldukça ekonomik ve kolay bir yöntem olduğunun altını çizen Ayatar, “Deprem yönetmeliğinde de maddenin yer aldığı bina güçlendirme yöntemi ve bina üzerinde çalışılması gerekiyor. Bir performans analizi yaptıktan sonra yapı güçlendirme çıkıyor ve ardından mühendisler güçlendirip güçlendirilmeyeceğine dair rapor veriyor ve hangi yöntem ile yapılacağına bakıyor. Karbon fiberin uygulaması da oldukça kolay. İnsanlar binaların içerisindeyken de yapılabiliyor. Kolon ve kirişlerde kullanılan ekonomik de bir yöntem. Etriyenin eksik olduğu yerlerde ve duvarlarda çapraz bir biçimde perde gibi kullanılıyor. Bu yöntemde betonun kalitesi de önemli” dedi.

KARBON FİBERE GÜVENMİYORLAR
İMO’nun yıllardır güçlendirme yöntemine dikkat çektiklerini söyleyen Ayatar, “Uzun yıllardır binaların güçlendirilmesi gerekiyor diye uyarı yapıyoruz.  Bütün binaları yıkmasak da güçlendirebileceğimizi söyledik. Sadece karbon fiber güçlendirmesi yöntemi olmasa da güçlendirme yapılması gerektiğine dikkat çektik. Bu yöntem İzmir’de kullanılsa da çok yaygın bir yöntem değil. Vatandaşlar güçlenmenin doğru olmadığını, inanmadıklarını söylüyorlar. Güvenmiyorlar. Hatay’da da yaşandığı üzere, bina sağlam kaldı. Bu yargının doğru olmadığı ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

KARBON FİBER YÖNTEMİ NEDİR?
Karbon elyaf, metallere oranla gerilmeye karşı çok daha sağlam ve hafif bir malzeme. Yüzde 95’ten fazlası karbon atomlarından oluşan insan saçından daha ince filamentler halinde hazırlanıyor. Uygulanacak malzeme 3000, 6000, 12000, 24000 gibi sayıda değişen filamentten oluşan iplikler şeklinde üretiliyor.