GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
15 Kasım 2020 Pazar 09:55

İzmir’de 'deprem' mimarisi: Osmanlı-Selçuklu esinitisi!

İzmir depreminin ardından yıkılan binaların yerine yapılacak konutlar için TOKİ proje çalışmalarını tamamladı. Zemin artı beş kat olacak projeler Osmanlı-Selçuklu mimarisinde yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından ilk kez kamuoyuna paylaşılan mimari çizimler kent genelinde uygulanacak.

EGEDESONSÖZ- İzmir’de116 kişinin hayatını kaybettiği depremin yaralarını sarma çalışmaları sürerken yeni konutlarla ilgili ayrıntılar netleşiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı TOKİ’nin koordinasyonunda yapılacak çalışmalarda zemin artı 5 kat inşaat yapılacağı açıklanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yakından takip ettiği çalışmalarda evleri yıkılanların “yerinde” projeden talep etmesi durumunda 2+1, Bayraklı Şehir Hastanesi’nin yanında yapılacak 3 bin konutluk rezerv alandan talep etmesi durumunda ise 3+1 ev sahibi olabileceği ifade edilmişti.

TOKİ’nin mimarları kısa süre içinde mimari projelere ilişkin çalışmalarını da tamamladı. Buna göre, başta Bayraklı olmak üzere TOKİ tarafından yapılacak evler Osmanlı-Selçuklu mimarisine göre inşa edilecek. TOKİ’nin son dönemde uygulamasını arttırdığı yeni dönem Selçuklu mimarisi projelerde ağırlıklı olarak kullanılacak. Bakan Kurum, Bayraklı’da yaklaşık 10 proje alanı belirlediklerini ifade ederken yıkılan apartmanların yerine Osmanlı-Selçuklu dönemine giden motifler ve kubbelerle bezenmiş binalar yapılacak.  

İLÇELERDE UYGULANMIŞTI
Öte yandan TOKİ tarafından İzmir’in Kınık, Ödemiş ve Çeşme gibi ilçelerinde yapılan projelerde son dönemlerde Osmanlı ve Anadolu Selçuklu döneminin mimari esintileri uygulanmıştı. TOKİ’nin ülke genelinde yaptığı çalışmaların çoğunda yeni dönem modern mimari çalışmalar ile geçmiş dönemin motifleri birbiriyle zenginleştirilmişti.

YIKILAN RIZA BEY APARTMANI