GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
9 Kasım 2017 Perşembe 10:34

İzmir'de çevrecileri sevindiren karar... O santralde yargı freni!

İzmir’in Aliağa ilçesinde çevrecilerin yoğun mücedele verdiği İzmir Demir Çelik AŞ termik santralinde ek ilave enerji ünitesi için verilen “ÇED olumlu kararı” mahkeme tarafından iptal edildi. 

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ- Aliağa’da 2014 yılından bu yana faaliyet gösteren ve çevrecilerin yoğun tepkilerine neden olan İZDEMİR Termik Santrali ile çevreciler arasında devam eden mahkeme süreci ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

İZDEMİR Enerji Santrali’nin ithal kömüre dayanarak kurmak istediği ek ilave ünitesi için Şubat 2016’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “ÇED Olumlu Kararı”na itiraz eden çevrecilere olumsuz yanıt verilmiş ve verilen karar mahkemelik olmuştu.

Kıyı Egeler Birliği Başkanlığı, İzmir Barosu, odalar ve EGEÇEP’in müdahil olduğu davada İzmir 1. İdare Mahkemesi, yaklaşık 1,5 yıldır devam eden yargılama sürecinin ardından kararını verdi. Mahkeme, Bakanlık tarafından verilen “ÇED olumlu” kararını iptal etti.

HAVA KİRLİLİĞİ, ZEYTİNLİK ALAN…
Mahkeme iptal kararına dayanak olarak, dava konusu sahada hava kirliliğinin kirletici seviyeyi aşması, fabrika alanına 3 kilometre yakında zeytinliğin bulunması ve raporda işletmenin çevrede bulunan SİT ve arkeolojik alanları ne ölçüde etkileyeceği belirlenmemesini öne sürerek kararı iptal etti.

DAVA SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Aliağa’da bulunan İzmir Demir Çelik A.Ş. (İZDEMİR) firmasına verilen ÇED Raporu, geçtiğimiz Şubat ayında İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Verilen iptal kararının ardından firma yeni bir süreç başlatmış ve dosya Bakanlık tarafından 1 günde onaylanmıştı.

Çevreciler ise santrale verilen ÇED Olumlu kararına yeniden itiraz etmişlerdi.