GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
31 Aralık 2022 Cumartesi 11:18

İzmir'de buruk yılbaşı! Vinç faciasında ölenlerin isimleri...

İzmir'in Bornova ilçesindeki bir otel inşaatında yapıya doğru devrilen vinçten kopan parçaların şantiyedeki konteynerin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybeden 6 işçinden 3'ünün isimleri belli oldu. Kimlikleri tespit edilen işçilerin Yıldırım Sarı, Fesih Çiftçi ve Baykal Gürbüz olduğu belirtildi. Yıldırım Sarı'nın inşaatta kardeşi Kenan Sarı ile birlikte çalıştığı, olay sırasında her ikisinin de konteynerde bulunduğu, vinçin arka ağırlığının Yıldırım Sarı’nın kaldığı tarafa düştüğü ifade edildi.

Olay, dün saat 17.30 sıralarında Bornova ilçesi Kamil Tunca Caddesi'nde meydana geldi. Bir otel inşaatında yükseltilmek istenen vinç, bilinmeyen nedenle yapıya doğru devrildi. Bu sırada vincin arka ağırlığı, şantiyede işçilerin yatakhane olarak kullandığı konteynerin üzerine düştü. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. İlk etapta 4 işçinin cesedine ulaşılırken, yaralanan 2 işçi ise ambulansla hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı. Kayıp olan 2 işçinse enkazda arama kurtarma çalışması başlatıldı. Enkazın kaldırılması için olay yerine ilave vinç getirildi. AFAD ve itfaiye ekipleri, koordineli çalışma başlattı.

YAKLAŞIK 10 SAAT SONRA CANSIZ BEDENLERİNE ULAŞILDI
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İzmir İl Emniyet Müdür Mehmet Şahne ve Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ da bölgeye gelerek çalışmaları yakından takip etti.

Ekiplerin hummalı çalışması sonucu yaklaşık 10 saat sonra enkaz altında kalan işçilerin cansız bedenlerine ulaşıldı. İşçilerin cenazesi, otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu’nun morguna kaldırıldı.

KONTEYNERİN TAŞINMASINI TALEP ETTİKLERİ İLERİ SÜRÜLDÜ
Bu arada, otel inşaatında çalışan işçilerin, yatakhane olarak kullandıkları konteynerlerin inşaat alanının yakınında bulunmasının güvenliği olmadığını, düşebilecek herhangi bir parçanın can güvenliğini tehdit edebileceğini belirterek başka bir yere taşınmasını talep ettikleri ileri sürüldü.

Ölen 6 kişiden 3’ünün isimleri belli oldu. Kimlikleri tespit edilen işçilerin Yıldırım Sarı, Fesih Çiftçi ve Baykal Gürbüz olduğu belirtildi. Kaza sonrası cesetleri İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılan diğer işçilerin kimlik tespit çalışmalarının da sürdüğü bildirildi.

AĞABEYİ YAŞAMINI YİTİRDİ, KENDİ KURTULDU
Kazada yaşamını yitiren işçilerden Yıldırım Sarı'nın aynı inşaatta kardeşi Kenan Sarı ile birlikte çalıştığı belirtildi. Olay sırasında Kenan Sarı'nın ağabeyi Yıldırım Sarı ile birlikte konteynerde olduğu, vinçin arka ağırlığının ağabeyinin kaldığı tarafa düştüğü ifade edildi. Kenan Sarı yara almazken, ağabeyi Yıldırım Sarı’nın ise yaklaşık 10 saat sonra enkazdan cansız bedeni çıkarıldı.

2 AY ÖNCE BABA OLMUŞ
İşçilerden Baykal Gürbüz'ün evli ve 2 çocuk babası olduğu bildirildi. Gürbüz'ün, yaklaşık 2 ay önce eşinin doğum yaptığı, ikinci kez baba olduğu ifade edildi. Ölen Fesih Çiftçi'nin de Gürbüz gibi evli ve 2 çocuk babası olduğu öğrenildi.

İzmir Adli Tıp Kurumu’nda otopsi işlemleri süren diğer 3 işçinin de kimlik tespit çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

3 KİŞİ ADLİYEDE
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı verilen projenin ana firma yetkilisi Emrullah Yolçi, şantiye şefi Muhammet Yolçi ve iş güvenliği uzmanı Fikret Kamil Aydın, İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalandı. 3 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Hakkında "yakalama kararı" çıkartılan vinç firması sahibi İrfan Kasırga'nın da İstanbul'da gözaltına alındığı belirtildi.

Kazaya ilişkin ön bilirkişi raporunun da savcılığa sunulduğu belirtildi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİN ALINMADIĞI İDDİASI
Cenazelerin teşhisi için İzmir Adli Tıp Kurumu'na gelen aileler ve avukatları gazetecilere açıklama yaptı.

Olayda hayatını kaybettiği belirtilen Fesih Çiftçi'nin avukatı Mehmet Harun Elçi, olayın iş kazası olarak lanse edilmeye çalışıldığını, ancak işverenin kusuru ve ihmali neticesinde gerçekleştiğini öne sürdü.

Şantiyede gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını savunan Elçi, kule vincin altında yaşam alanı olmaması gerektiğini söyledi.

Fesih Çiftçi'nin kuzeni Emrah Siler, perişan durumda olduklarını belirterek, "Daha kaç can gidecek. Bugün 6 kişi yarın başka bir sayı. Para, hırs için bu yapılanlar yeter. O kadar çocuk yetim kaldı. Canımız yanıyor. Çoluk çocuk perişan olduk. Vinç devrilmese dahi, 30. kattan konteynerlerin üzerine küçük bir taş parçası düşse dahi yine ölümlü kaza olur. Vinç baştan başa bir hata." diye konuştu.

Kazada hayatını kaybeden Eraslan Akkaya'nın yakını Meral Kılıç da "2 çocuğu yetim kaldı. Çocuklarının birisi ortaokula birisi kreşe gidiyor. Bu olayın sorumluları kim? Bunun sorumlusu 3 kişi olamaz. Arkada kalan çocukların bir geleceği yok. Böyle bir ölüm olmaz. Annesi orada komada, ben geldim. Buna bir çözüm bulun artık." diye konuştu.

VİNÇ FİRMASININ SAHİBİ ARANIYOR
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Bornova ilçesinde 6 işçinin hayatını kaybettiği otel inşaatındaki vinç faciasıyla ilgili gözaltına alınan şüphelilerin inşaat firmasının sahibi Emrullah Yolçi, şantiye şefi Muhammet Yolçi ve İş Güvenliği Sorumlusu Fikret Kamil Aydın olduğunu açıkladı. Vali Köşger, vinç firmasının sahibi İrfan Kasırga'nın ise halen bulunduğu İstanbul'da arandığını kaydetti. Vali Köşger, vinç kazasıyla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini, kolluk kuvvetlerinin ve adli makamlar çalışmalarını sürdüğünü kaydetti.

VİNÇ SÖKÜLÜYOR
Faciaya neden olan vincin söküm çalışmalarına da başlandı. Olay yerine getirilen iki vincin kullanıldığı söküm çalışmasında yıkılma riski nedeniyle Otogar Kavşağı ile Abdi İpekçi Kavşağı arasındaki yol trafiğe kapatıldı.

ÖLEN DİĞER İŞÇİNİN DE KİMLİĞİ BELİRLENDİ
İzmir'in Bornova ilçesinde otel inşaatındaki vinç faciasında ölen 6'ncı işçinin de kimliği belli oldu. Üzerinden Hakan Bağ adına düzenlenmiş aşı kartı çıkan, tanınmayacak haldeki cansız bedenin işçilerden Ümit Kara'ya ait olduğu belirlendi. Kara'nın cenazesinin ailesinin isteğine bağlı olarak memleketi Çorum'da ya da İzmir'de toprağa verileceği öğrenildi.

Bu arada hayatını kaybeden işçilerden Fesih Çiftçi'nin de memleketi Ağrı'da defnedileceği bildirildi.

SAĞ KURTULAN ÇİFTÇİ: BİR ŞEY OLMAZ DEDİLER, GEÇİŞTİRDİLER
Olaydan yaralı olarak kurtulan ve tedavisinin ardından Adli Tıp Kurumu önüne gelen Mücahit Çiftçi, olay anını AA muhabirine anlattı.

Ağrı'da yaşadığını, çalışmak için İzmir'e geldiğini söyleyen 2 çocuk babası Çiftçi, inşaatta boya işinde çalıştığını, kaldıkları konteynerlerin 4 ay önce vincin yanına yerleştirildiğini ifade etti.

Konteynerlerin kurulduğu alanın tehlikeli olduğunu söylediklerini savunan Çiftçi, "Bir şey olmaz, önlemimizi alacağız, taşıyacağız dediler. Bizi geçiştirdiler. Konteyneri koyduktan sonra üzerine sac koydular. Yukarıdan geceleri moloz, pislik düşüyordu." dedi.

Çiftçi, olayın mesai bitiminden sonra olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"İşten çıktık yemekhanede yemeğimizi yedik. 17.20 civarı koğuşa döndük. 4 kişi yukarıda 3 kişi aşağıda kalıyordu. Koğuşa girdik biraz sohbet ettik sonra yataklarımıza geçtik. Bir gürültü geldi, biz öncekiler gibi düşünüp 'bakmaya gerek yok' dedik. Umursamadım. 2 dakika sonra sert bir düşüş oldu. Gözümü açtığımda hastanedeydim. Eniştem Feshi Çiftçi hayatını kaybetti. Altta da 3 kişi vardı. 1 kişi sağ çıktı, 2 kişi vefat etti."

TMMOB: PERİYODİK KONTROLLER İŞ CİNAYETLERİNİ ÖNLEYEBİLİR
Konuyla ilgili basın açıklamasında bulunan TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi şu ifadeleri kullandı:

Çalışma yaşamının en önemli sorunlarından biri olan iş cinayetleri can almaya devam ediyor. Basit tedbirlerle önlenebilecek bu cinayetlerin en acı örneklerinden birine maalesef yılbaşı arifesinde, 30 Aralık Cuma günü Bornova’da bir otel inşaatında şahit olduk. İnşaat alanında bulunan kule vincin yükseltilmesi sırasında yıkılması sonucunda 5 işçi yaşamını yitirdi. Öncelikle, söz konusu iş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerin ailelerine Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak başsağlığı diliyoruz. İlk tespitlere göre kaza, kule vinç yükseltme sürecinde yapılan bir dizi hatalı işlem sonucunda meydana gelmiştir. Kule vinç gibi çalışma şartları, kurulumuna bağlı olan iş ekipmanlarının kurulum aşamalarında kamusal denetimin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Kurulumu yapan personelin yeterliliğinin takibi, kule vince ait kurulum ve kullanım kılavuzlarının olması ve iş ekipmanına yapılacak her türlü müdahalenin bu kılavuzlara uygun olarak gerçekleştirilmesi, müdahaleyi yapacak personelin cihazı/ekipmanı üreten firma tarafından eğitilmesi ve ekipmana/cihaza özel olarak sertifikalandırılması gerekmektedir. Yeterli bilgi ve donanıma sahip olmayan kişilerin müdahalesi, yaşadığımız bu acı örnekte de görüldüğü üzere geri dönülemez sonuçlar oluşturmaktadır. Siyasal iktidarın, sermayenin maksimum kârını yaşam hakkının önüne koyan talan politikaları ve inşaat rantını temel alan ekonomi politikaları nedeniyle kamusal denetim ortadan kaldırılmış ve denetimsizlik, tüm inşaat süreçlerine egemen olmuştur. Bornova’da yaşanan kazanın ve diğer birçok iş kazasının temeli bu rant ve talan politikalarıdır. Beş işçinin yaşamını yitirdiği olay tüm bu nedenlerle kaza değil, göz göre göre gelen bir cinayettir. TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak hatırlatmak isteriz ki, kamusal denetimin gerçekleştirilmesi ve iş ekipmanının türüne ve modeline bağlı kurulum ve kullanım kılavuzlarının hazırlanması ve bakımcı/kurulumcu personelin eğitimlerinin bu çerçevede gerçekleştirilmesi iş cinayetlerinin önüne geçilmesine katkı sunacaktır. Yaşanan bu ve benzeri olaylar; uzmanlık alanına dair teknik eğitimin, çalışma alanında gerçekleştirilen periyodik kontrollerin ve işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Makine ve cihazların güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak, böylece iş cinayetlerinin önüne geçmek, makinelerin daha uzun ömürlü kullanımına katkı sunmak, verimliliği arttırmak için periyodik kontroller ve gerekli denetimler mutlaka yapılmalıdır. Ancak bu şekilde, yani denetim ve periyodik kontroller sayesinde olası iş cinayetleri önlenebilir, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin gerekleri yerine getirilebilir. TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak, tüm sanayi kuruluşlarına işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri konusunda duyarlı olma, makine ve cihazlarının periyodik kontrollerini zamanında ve sağlıklı yaptırma, ilgili kamu kurumlarına da işletmelerde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nca getirilen yasal gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediği konusunda denetimleri hassasiyetle yapma çağrısında bulunuyoruz. (AA, DHA, Haber Merkezi)