GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Mayıs 2022 Çarşamba 08:16

İzmir’de Bulgaristan göçmenlerinin iş umudu: 3 bin genç Avrupa'ya gitti!

Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne entegre olmasının ardından Türkiye’de yaşayan ve Bulgaristan vatandaşı olan Türkler yurt dışına çıkmaya başladı. İzmir’in Gaziemir ve Menderes ilçesinde ikamet eden 3 binin üzerinde genç ülkeyi terk etti. İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Abdurrahim Nursoy, “Aylık 1500-2000 euro maaş alan çok sayıda genç artık Türkiye’de durmuyor. Türk lirasının döviz karşısındaki değer kaybı gidişleri hızlandırdı. Hollanda, Belçika, Almanya gibi ülkeler birinci tercih” dedi.

EGEDESONSÖZ- Türkiye yaşayan Bulgaristan vatandaşı Türklerin Avrupa’ya gidişleri hızlandı. Bulgaristan’ın AB’ye entegre olmasının ardından başka ülkelerde yaşayanların Avrupa ülkelerine gidişi Türkiye’de de hareketliliği neden oldu. Çok sayıda Bulgaristan pasaportu taşıyan Türk vatandaşları Hollanda, Almanya, Belçika, Danimarka ve Fransa gibi ülkelere gitmeye başladı.

İzmir’de Bulgaristan kökenli Türk vatandaşlarının ikamet ettiği Menderes’e bağlı Görece eski Beldesi ile Gaziemir’e bağlı eski Sarnıç Beldesi’nden yüzlerce genç göç ederek farklı ülkelere yerleşti.  Gidiş işlemlerinde son aylarda artış olurken ekonomik koşulların öncelikli tercih nedeni olduğu ifade edildi.

İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Abdurrahim Nursoy yaptığı açıklamada durumu anlattı. Nursoy, “Gaziemir’de 15 bin, Menderes Görece’de  10 bin, Menderes merkez mahallelerde de 3 bin civarında olmak üzere Bulgaristan göçmeni 30 bine yakın kişi bulunuyor. Bunların içinde genç olan çok sayıda kişinin hayali Avrupa’ya gitmek. Son bir buçuk yılı ağırlıklı olmak üzere şimdiye kadar Gaziemir ve Menderes’ten 3 binin üzerinde okumuş, eğitim almış gencimiz Avrupa’ya gitti. Bir daha geri gelmemek üzere gidenlerin durumu gerçekten bizi üzüyor. Şahsen benim bile şirketimde 12-13 yıldır çalışan, bel kemiği diyebileceğim personellerden gidenler bile oldu” dedi.

Avrupa ülkelerinin tercih edilmesinde ekonomik faktörlerin birinci öncelik olduğunu anlatan Nursoy, “Gençlerimiz en çok Hollanda’ya gidiyor. Burada seracılık, çiçek üretimi gibi işlerde çalışıyorlar. Sonrasında diğer Avrupa ülkeleri var. Bu ülkelere gidenler hizmet sektörü başta olmak üzere her alanda çalışıyorlar. Avrupa Birliği ülkesinin pasaportuna sahip oldukları için direk iş bulup sigortalı çalışıyorlar. Bu da herkesi cezbediyor. Aylık 1500-2000 euro maaş ile işe başlıyorlar. Türk lirasının son yıllarda döviz karşısında değer kaybetmesi gidişleri daha da hızlandırdı” diye konuştu.