GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Kasım 2020 Çarşamba 10:20

İzmir’de bir tarihe veda… Buca Cezaevi boşaltıldı!

Uzun süredir kaldırılması gündemde olan Buca Cezaevi'nde kalan mahkumlar, 30 Ekim depreminin ardından, binanın depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle başta Afyonkarahisar olmak üzere çeşitli cezaevlerine nakledildi, binaların tamamı boşaltıldı. AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, yakında,  61 yıllık binanın yıkılacağını, alanda yapılacak projenin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından açıklanacağını bildirdi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - 1959 yılında inşa edilen ve 20 yıldır kaldırılması için mücadele edilen Buca Cezaevi, nihayet boşaltıldı. 30 Ekim'de yaşanan deprem felaketinde cezaevinde az da olsa hasar meydana geldiği, depreme dayanıksız olduğu çeşitli testlerle kayıt altına alınmış olması nedeniyle mahkumlar, depremin hemen ertesi günü başka şehirlere nakledildi. Mahkumların başta Afyonkarahisar Cezaevi olmak üzere çeşitli yerlere sevk edildiği, binanın tamamen boşaltıldığı, yıkım işlemine yakın bir zamanda başlayacağı öğrenildi.

-BAŞKAN SOYER'DEN BUCA CEZAEVİ YORUMU

DAĞ: ADALET BAKANI, PROJENİN DETAYLARINI ANLATACAK
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ve AK Parti İzmir Milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'ın yakından ilgilendiği Buca Cezaevi'nin kaldırılması konusunda önemli bir gelişme yaşandı. Hamza Dağ, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yakında İzmir'e gelerek, binanın yıkımıyla boşalacak araziye uygulanacak proje hakkında bilgiler vereceğini bildirdi. Dağ, "Buca Cezaevi zaten kaldırılacaktı. Bu konuda çok büyük adımlar attık. Deprem, cezaevinin kaldırılması işlemini hızlandıran bir vesile oldu. Bina depreme dayanıksızdı. Zorunluluktan boşaltılamıyordu. Bu depremden sonra mahkumları başka yerlere nakletmek şart oldu. Mahkumların hepsi başka cezaevlerine nakledildi" dedi.

ADALET BAKANLIĞI ÖNCELİKLE LOJMAN YAPACAK
Adalet Bakanlığı'na ait olan 73 bin 924 metrekarelik alanın nasıl değerlendirileceği konusunda edindiğimiz bilgilere göre, bakanlığın öncelikle, o alanın bir bölümüne lojman inşa edecek. Bakanlığın lojman ihtiyacı olduğu, bu ihtiyacın giderilmesi için yeterli sayıda lojman yapılacağı, Adli makamların idari birimlerinin toplanacağı bir merkezin oluşturulacağı, bir bölümünden de yol geçirileceği konuşuluyor. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün, yakında İzmir'e gelerek bu konuda detaylı açıklama yapması bekleniyor.