GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
10 Ocak 2024 Çarşamba 12:04

İzmir'de bir sektör krizde... Kalifiye eleman bulunamıyor!

EBSO Medikal Meslek Komitesi Üyesi Atila Şensoy, ağız ve diş sağlığı sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını ifade etti. Şensoy ayrıca “Dünyada 6 milyar dolarlık pazara sahip olan sektörde sadece 100 milyon Euro’luk ihracat yapılıyor. Kaliteli üretimin, istihdamın lokomotif ili İzmir. Atılacak adımlarla sektörün 1 milyar euroluk ihracat yapılabilmesi mümkün” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ağız ve diş sağlığı sektörüne bağlı diş protez laboratuarlarında kalifiye eleman sıkıntısı ve meslek hastalıkları ile mücadele gibi sorunların yaşandığı biliniyor.

Diğer yandan diş teknikeri yetiştiren meslek yüksekokullarının ve diş teknisyeni yetiştiren sağlık meslek liselerinin sayıca az olması  gibi nedenler dolayısıyla diş protez laboratuarlarında eğitimli, belgeli, yetişmiş, kalifiye çalışan sayısı giderek yetersiz hale geldi. Bu durum diş teknisyeni açığının her geçen yıl artarak büyümesine neden oluyor.

DİŞ PROTEZİ SEKTÖRÜ DE PROJEYE EKLENMELİ
EBSO Meclis Üyesi ve 47. Grup Medikal Sanayi Meslek Komite Üyesi Atila Şensoy, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamalarda sektörün sorunlarını aktardı.

Sektörün personel ihtiyacı olduğunu vurgulayan Şensoy, “Personel yetiştirecek okul ve öğretmen konusunda alt yapı eksikliği var. Ankara, İstanbul sanayi ve ticaret odaları ile çevrimiçi bir toplantı yaptık. MEM Projesi’ne dahil 180’nin üzerinde sektör var. Mesleki Eğitim Merkezlerine diş protezi sektörünün eklenmesini istiyoruz. Kalifiye eleman ihtiyacımız var. Bu projeye dahil olmak için hamleler yaptık. Görüşmelerimiz diğer büyük şehir sanayi ve ticaret odalarında meslek komiteleri ile  devam edecek” dedi.

1 MİLYAR EUROLUK İHRACAT YAPILABİLİR
Sektörde 50 binin üzerinde çalışan olduğunu aktaran Şensoy, “Dünyada 6 milyar dolarlık pazara sahip olan sektörde sadece 100 milyon Euro’luk ihracat yapılıyor ve ihracatın, kaliteli üretimin, istihdamın lokomotif ili İzmir. Atılacak adımlarla sektörün 1 milyar euroluk ihracat yapılabilmesi mümkündür. Bu durumun önündeki en büyük engel, diş protezi sektörü için nitelikli personel yetiştirecek okul ve öğretmen altyapısı eksikliğidir” diye konuştu.

Şensoy ayrıca, sektörde çalışmak isteyen mesleksiz personelin belgelendirilmesi gerektiğini belirtti.