GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Mayıs 2023 Perşembe 16:13

İzmir'de bir köy çok mutlu... 40 yıl sonra geri döndüler

Selçuk Gökçealan köylülüleri 40 yıl sonra köylerine yuva yapan leyleklerin sevincini yaşıyor. Leyleklerin yuva yapması demir platformla da takılacak.

EGEDESONSÖZ – Afrika’da yazı geçiren leylekler o bölgede havaların soğuması ile birlikte güneydeki üreme sahalarından daha sıcak olan Avrupa’ya doğru göçe başladı.

Göç yolu üzerinde bulunan İzmir ise kimi leyleklerin yuvası oluyor. Selçuk'un Gökçealan köyü ise 40 yıl sonra gelen bir çift leyleğin mutluluğunu yaşıyor.

Gökçealan köyünde yediden yetmişe, çoluk çocuk, genç yaşlı herkes köylerine leylek gelmesinden dolayı çok sevinçli.

Köylerinin üzerinde leyleklerin süzülmesini, direğe konduklarında gagalarını takırdatmalarını mutluluk içinde izliyorlar.

Yaşı biraz daha yüksek olanlar çocukluk günlerini hatırladıklarını, çocukları ve torunlarının ise aynı duyguyu ileride yaşayacaklarını söylüyorlar.        



Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’ne ulaşan köylüler, bir çift leyleğin elektrik direğine yuva yapmaya çalıştığını ancak başarılı olamadığını ifade etti.

Köye giden dernek yöneticileri İzmir GDZ Elektrik Dağıtım Şirketi ile bulunduğu alana yakın normal hattın geçtiği elektrik direğine demir bir platform takılması için görüştü.

Köydeki kadınlar, yuva için bağ çubuklarını bile hazırlamışlar. Elektrik dağıtım şirketi tarafından demir platform getirildiğinde, bağ çubuklarıyla platform üzerinde bir yuva oluşturulması sağlanacak.



Dernek tarafından yapılan açıklamada “Leylekler burada üremelerini gerçekleştirirlerse önümüzdeki yıllarda yuva sayısı da artabilir. Gökçealan köyü genellikle tarımsal arazilerin yoğun olduğu, yeşilliklerin içinde çok güzel bir köy. Köyde yaşayanlar da çok duyarlılar ve leyleklerine sahip çıkıyorlar. “ denildi.

(Fotoğraflar: EKODOSD)