GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Mayıs 2023 Salı 12:55

İzmir'de bir devir kapanıyor!

Buca’da geleceği yılan hikayesine dönen eski Buca Stadı için İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, tribünlerin yıkılmasına karar verdi. AK Parti ve Buca Belediyesi'nin ‘yeşil alan’ olmasını önerdiği alanda yıkımların ardından gözler devam eden 'takas' sürecine çevrilecek.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’de uzun yıllar resmi müsabakaların oynandığı ancak kent içinde kalmasından kaynaklı ve tribün sayısının yetersiz kalması nedeniyle atıl kalan eski Buca Stadı için  kritik bir karar  alındı.

AK PARTİ VE CHP’DE ‘ALAN OLSUN’ DEMİŞTİ…
Büyük bir meydan ihtiyacı duyan ve mevcut yapılaşmalardan kaynaklı olarak yeterli alanın bulunamadığı İzmir'in en yüksek nüfusuna sahip ilçesi konumundaki Buca’da, uzun yıllardır yerel yönetimler ve merkezi idare tarafından ‘plan’ süreci başlatılmıştı. Planları tamamlayan Buca Belediyesi 'yeşil alan' olarak belirlemişti.

AK Partili isimler stadın Demokrasi Meydanı (eski Çevik Bir Meydanı) ile birleştirerek büyük bir alan yapılması önerisinde bulunurken, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ta alanın yeşil alan olması ve olası bir depremde kullanılabilmesi gerektiğini belirtmişti.

İHALEYE ÇIKILIYOR
Mülkiyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda bulunan, mevcutta amatör müsabakaların oynandığı ve vatandaşların spor yapmak için kullandığı alan ile ilgili Bakanlık kritik bir karar aldı. İzmir Gençlik  ve Spor İl  Müdürlüğü, eski statta bulunan ve betonarme olarak yapılmış olan tribünlerin yıkımı için ihaleye çıkma kararı aldı.

12 Mayıs tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan ihale için 35 bin 330 TL muhammen bedel belirlenirken, geçici teminat bedeli ilk teklifin yüzde 30’u olarak belirlendi. Bin 260 metrekare kapalı alanını içeren yıkım ihalesi açık artırma usulü ile gerçekleştirilecek.

YEŞİL ALAN İÇİN GÖZLER 'TAKAS'TA
Yaşanan sürecin ardından ise mülkiyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı mülkiyetinde bulunan eski Buca Stadı alanının Buca Belediyesi'ne yeşil alan olarak devredilmesi için 'Yenigün Spor Tesisi' ile takası bekleniyor. Takasın iki kurum arasında gerçekleşmesinin ardından belediyenin alanı yeşil alana çevirmek için çalışmalara başlanacağı öğrenildi

KILIÇ NE DEMİŞTİ?
Buca’nın toplanma alanı sıkıntısı yaşadığına dikkat çeken Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç 2020 yılında yaptığı bir açıklamada ,“İmar planında park ve meydan olarak geçen eski Buca stadını olası bir depremde de toplanma alanı olarak değerlendirilebilecek şekilde meydana dönüştürmeyi planlıyoruz. Alanı vatandaşların ortak kullanımına açmaya yönelik bakanlık nezdinde yapacağımız çalışmalarda işbirliğinin daha hızlı sonuç getireceğine inanıyorum. Ortak işbirliği içerisinde herhangi bir siyasi saik gözetmeksizin ortak çalışmalar yapmamız lazım” ifadelerini kullanmıştı.