GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
7 Mart 2016 Pazartesi 10:10

İzmir’de ‘beyaz minibüsçüler’den isyan!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyonu Merkezi’nin (UKOME) Menemen-İzmir arasında çalışan, halk arasında ‘beyaz otobüsler’ olarak bilinen minibüsleri seferlerden men etmesi minibüsçüleri ayağa kaldırdı.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi Menemen-İzmir arası sefer yapan beyaz renkli minibüsleri seferlerden men etti.

Karara minibüsçülerden tepki geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Sınırlı Sorumlu 34 No'lu Menemen Yolcu Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Demirel, 60'a yakın minibüsçüye dava açıldığını belirterek, UKOME kararıyla izinlerinin iptal edilmek istendiğini belirtti.

Ayrıca İzmir 2 ve 3. İdare Mahkemelerinde görülen davalardan dördünde izin belgelerinin hukuka uygun olduğunun tespit edildiğini söyleyen Demirel, iki kararda ise belgelerin hukuka uygun bulunmadığını belirtti. Demirel, "Dört mahkeme kararı bize 'haklısınız' diyor, aynı mahkemede iki karar 'haksızsınız' diyor. Şimdi o ikinci kararla yolcu taşımacılığımız durdurulmak isteniyor. İzmir mahkemeleri ve Danıştay'da açtığımız davalarda konuyu anlattık ve yürütmenin durdurulmasını istedik. Bunun aylar alacağı söyleniyor" dedi.

KARARA SAYGILIYIZ AMA…
Danıştay’ın vereceği karar saygılı olduklarını belirten Demirel, karar verilmeden herhangi bir müdahale durumunda ise yüzlerce çalışan ve ailenin zor durumda kalacağını söyledi. Demirel, "Bankalar kredilerimize ve araçlarımıza el koyacak, ekmeğimiz, aşımız elimizden alınacak. Tüm idarecilerimizin bu haksızlığa son verilmesi için konuya el atmalarını istiyoruz. Bizim konumumuzda on binlerce araç çalışıyor. Davaları kazanıyoruz. Bize 'sizin kazandığınızı saymayız' diyorlar. Hukuka, devlete, idarecilerimize güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz? Tek talebimiz, mahkeme kararları arasındaki farklılık giderilinceye kadar çalışalım. Son karar neyse uyarız” ifadelerini kullandı.

KEPENK VE KONTAK KAPATMAYA KADAR GİDECEĞİZ
Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği (EBOD) Başkanı Serdar Gerilakan, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu'nun (TOFED) görevini yapmadığını ifade etti. Gerilakan, "TOFED'e anlatamadığımız dertlerimizi ülkemizi yönetenlere anlatacağız. Rakip sektörlere tanınan hakları alabilmek için çıktığımız bu yolda gerekirse Türkiye'nin kalbi olduğumuzu hatırlatmak için kepenk ve kontak kapatmaya kadar gideceğiz" dedi.

Türkiye'de her gün bir otobüs yazıhanesinin ekonomik gerekçelerle kapatıldığını dile getiren Gerilakan, "Rakip sektörlere verilen imkan ve teşviklerin bir tanesine bile sahip olamadık. Otobüs sektörü hızla kan kaybederken, hava ve deniz taşımacılığı değer kazanıyor. Aslında bunun çözümü oldukça basit. Otobüs işletmeciliğinin de turizm sektörü sayılmasını sağlamak yeterli olacak" diye konuştu.