GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
6 Aralık 2017 Çarşamba 12:18

İzmir'de bazı eczanelere giren şaşırıyor... Kurban pazarlığı gibi!

İzmir'de bazı eczanelere giren vatandaşlar karşılaştıkları davranış karşısında şaşırıp kalıyor. Çünkü grip ilaçlarının pazarlıkla satılıyor. Yetkililer ise tepkili.

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) Her yıl özellikle ekim ve kasım aylarında milyonlarca insanın etkilendiği grip salgını uzmanlar tarafından mevsim rutini olarak değerlendirilirken bu salgının tedavisinde kullanılan ilaçların satışını yapan bazı eczanerlerde rutin olmayan bir uygulamanın varlığı dikkat çekiyor.

Grip olan, rahatsızlığı ayakta atlatan bazı vatandaşlar doktora gitmek yerine eczanelerde gribal virüsü etkisiz hale getirecek boğaz pastili veya C vitamini takviyesi almayı tercih ediyor. İzmir’de bazı eczanelerin daha önce hazırladıkları söz konusu ‘Grip Paketi’ni satarken müşterilere cihazdan okutulup söylenilen fiyatın altında indirim yaparak satması ilaçları alan vatandaşlarda eczanelere karşı güvensizlik yaratıyor.

“Eczaneler Pazar yeri değil, ilaçlar da pazarda satılan herhangi bir ürün değil” diyen İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, bunu yapan bazı eczaneleri eleştirdi.

“ECZANELER TİCARETHANE DEĞİL”
Bazı eczanelerde birden fazla ilacın bir araya getirilerek ‘grip paketi’ şeklinde satılırken fiyat tutarsızlığına tepki gösteren İzmir Eczacılar Odası Başkanı Sayılkan “İki ilacı veya üç ilacı bir araya getirip ’60 TL yapıyor ancak size 50 TL’ye olur’ şeklindeki pazarlık ancak pazarda olur. Eczanelerde olmaz. Eczaneler ticarethane değil, insanların sağlığına kavuşmasına yardımcı olan muayene-ilaç tedavi- zincirinin bir halkasıdır. İlaç pazarlıkla satılan bir ürün değil, eczaneler de pazar yeri değil. Bunu her eczane yapmıyor, az da olsa bazı eczaneler yapıyordur. Yapanların da eczacı olduğuna inanmıyorum. Boğaz pastili de olsa bunlar bir ilaçtır. İlaçlar pazarlıkla satıldığında hasta sadece o eczaneye değil bütün eczacılara karşı güven kaybı yaşıyor. Bu yöntem doğru değil yapmamalıdırlar. Tuncay Sayılkan olarak, oda başkanı olarak bunu yapmayın diyoruz ” dedi.

“DOĞRU BULMUYORUM DERHAL ARAŞTIRCAĞIM”
İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur ise vatandaşların bu mevsimde gribe karşı sağlıklı beslenme, hareketli bir yaşam tarzı ve hijyene dikkat gibi bazı önlemlerin alınmasının doğru olacağını hatırlatırken bazı eczanelerde ‘grip paketi’lerinin vatandaşlara söylenilen fiyatın altında satılmasına ilişkin ise “Hiç doğru bulmuyorum.  Derhal araştıracağım” dedi.

İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Salnur, “Vatandaşa satılan grip paketi de sonuçta bir ilaçtır. Söylenen fiyatın altında satılması doğru bir yaklaşım değildir. Bunu yapan birkaç eczane olsa da bizler eczacımıza güveniyoruz. Bu güveni hak ediyorlar kuşkusuz ancak bir kaçının bu şekilde davranmasını hiç doğru bulmuyorum. Derhal araştıracağım” şeklinde konuştu.

GRİP AŞISI ÇAĞRISI
Uzm. Dr. Salnur konuşmasını şu sözler bitirdi:

“Öncelikle ekim ve kasım ayları grip salgının rutinidir. İzmir’de geçen veya önceki yıla oranla bir dalgalanma yok. Normal devam ediyor. 65 Yaş üstü veya kronik rahatsızlığı olan örneğin kanser, diyabet gibi hasta insanlarımız grip aşısını mevsim başında yapsınlar. Bunu yanı sıra sağlıklı beslenmek, hareketli bir yaşam, yapılabildiği ölçüde spor oldukça önemlidir. Metro-otobüs gibi toplu taşıma araçlarına binen insanlar obsesif olmaya gerek yok ancak ellerini sık sık bol sabun kullanarak yıkamalıdırlar”