GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Ekim 2023 Salı 12:21

İzmir’de barınma krizi manzaraları… 2 aydır sokaktalar!

Ev sahiplerinin evden çıkarması ve yüksek kiralardan kaynaklı yeni bir ev tutamayan yarı felçli Özlem ve Ataberk çifti 2 aydır İzmir’in parklarında hayatta kalma mücadelesi veriyor

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Ülkenin içerisinde bulunduğu zorlu ekonomik koşullarla beraber artan kira fiyatları barınma krizini de gün geçtikçe artıyor.

Yaşı yüksek konutların bile fiyatlarının en az 2-3 milyon dayanması kiralık talebini artırdı. Birikimleri daire satın almaya yetmeyen vatandaşların kiralıklara yönelmesi ise fiyatları uçurdu.

Kira gelirinin, hem enflasyon, hem de bulunduğu bölgeye göre düşük kaldığını düşünen ev sahipleri fahiş zam yoluna gitti. Bu da fiyatların 3-4 liralardan en az 10-15 bin liralara fırlamasına neden oldu.

Ev sahiplerinin, “oğlum gelecek”, “biz oturacağız” veya “evi satacağız” gibi bahanelerle kiracısını çıkarmaya, sözleşme yenilememeye, mevcut rakamın 3-4 katı zam talep etmeye ve başladı.

Kimi kiracıların evden çıkmak istememesi ve ya da yüksek artışları kabul etmemesi ise ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdi. Dava saylarındaki artış dikkat çekerken ülkenin dört bir yanından ev sahipleri ile kiracıların karıştığı adli olayların haberleri basına daha fazla düşmeye başladı.



YENİ EV TUTAMADILAR
Kira artışlarına direnemeyen kimi kiracılar ise parkların yolunu tutmaya başladı. İzmir’in Çamdibi semtinde oturan 43 yaşındaki Özlem ve 38 yaşındaki Ataberk çifti de ev sahiplerinin zorla evden çıkarması sonucu evsiz kaldı. Özlem yarı felçli olmasından kaynaklı çalışamazken Ataberk ise günübirlik işlerde çalışarak geçimlerini sağlıyordu. Ancak ev kiralarının yüksek olmasından kaynaklı başka bir ev tutmaya gücü yetmemiş.

2 AYDIR SOKAKTALAR
İmam nikahlı çift iki aydır İzmir’in değişik semtlerindeki parklarda yatıp kalkıyor. Son 10 gündür ise Şirinyer’deki Güven Parkı’nda gündüzü geceye katıyorlar. Geçimlerinin Özlem’in babadan kalma emekli aylığı maaşı ile geçimlerini sağlıyorlar. Havaların soğuması ise çifti daha da zorluyor.

‘HURDA TOPLAYARAK GÜNÜ KURTARIYORUZ’
Egedesonsöz’e konuşan Ataberk “Bizi kendim oturacağım diye evden çıkardı ama biliyoruz ki kendisi oturmayacak, daha yüksek kiraya verecek. Aile Bakanlığı’nı arıyoruz kadın sığınma evleri dolu diyorlar. Başka illere gidin diyorlar ama oraya gidince de garantisini vermiyorlar. Eşimin maaşı da olmasa açlıktan öleceğiz. Şu anda hurda-plastik topluyorum. Günde 50-60 lira kazanıyorum. Ekmek parası çıkıyor. Polis her gün gelip kimlik kontrolü yapıyor. Polisler geliyor, 183’ü arıyor, sığınma evlerinde yer olmadığını anlayınca bırakıp gidiyor. Etraftakiler sadece battaniye ve yastık verdiler bize. Onun dışında kimse yardım etmedi. Yardımseverlerden başımızı sokacak bir göz oda istiyoruz” sözleri ile yardım talep etti.