GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
21 Kasım 2017 Salı 13:50

İzmir'de akıl almaz dolandırıcılık... Devlet dağıtıyor, vatandaş satıyor!

İzmir Odun Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Düzyol, kömür satışlarına ilişkin yaptığı çarpıcı açıklamada bulundu. Düzyol, “Devletin verdiği bedava kömürler bazı dürüst olmayan oda üyeleri tarafından yarı fiyatına alınıp satılıyor” dedi.

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) Türkiye genelinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından ilçe kaymakamlıklarına aracılığıyla dar gelirli vatandaşlara dağıttığı ücretsiz kömürün bazı vatandaşlar tarafından kullanılmayıp kömürcülere satıldığını ileri sürdü.

İlçe kaymakamlıkları tarafından dar gelirli vatandaşlara eylül ayı itibariyle dağıttığı ve her aileye yaklaşık 750 kilogram verdiği kömürün yardımı alan vatandaşlar tarafından kömürcü esnafına yarı fiyatına satıldığını iddia etti.

İzmir Odun Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Düzyol, Ege’de Sonsöz’e yaptığı açıklamada odun kömür satıcıları esnafı olarak işçi emeklilerine kömür satamadıkları için ortada bir haksızlık olduğunu belirtirken, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği tarafından 65 yaş üstü emeklilere satış konusunda tek yetkili olmasının doğru olmadığını eleştirdi.  

“DEVLETİN KÖMÜRÜ SATILIYOR”
Oda Başkanı Düzyol, İzmir genelinde kömür satışlarına ilişkin açıklamasında çarpıcı bir konuya dikkat çekti. Kentte sosyal yardım alan bazı vatandaşların aldıkları bedava kömürü, elektrik veya doğal gaz ile ısındıkları için satıcılara yarı fiyatına sattığını, odaya üye bazı satıcıların da buna alet olduğunu ileri sürdü.

Oda Başkanı Düzyol “Bizim iki sorunumuz var. Birincisi biz işçi emeklilerine kömür satamıyoruz. Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden onlar ile anlaşmalı olduğu satıcılar üzerinden satıyor. İkincisi ortada gayri ahlaki bir durum var. Devletin bedava verdiği kömürü bazı vatandaşlar ya elektrikle ya da doğal gaz ile ısındığı için getirip kömür satıcılarına yarı fiyatına satıyor. Oda başkanı olarak bize bu yönde bilgiler geliyor. Bazı kömür satıcıları dürüst davranmayıp bu kömürü yüzde 50 daha ucuz alıp satabiliyor. İzmir’de geçen yıl yaklaşık 350 bin ton kömür tüketimi yapıldı, bunun yaklaşık 40 bin tonu devletin bedava kömürünün getirip yarı fiyatına kömürcülere sattığı kömürden oluşuyor” dedi.

“DÜRÜST DAVRANMAYAN SATICILAR VAR”
Başkan Düzyol, devletin bedava kömürünü satmak üzere satıcılara getirenlerden bu kömürün kesinlikle alınmaması konusunda üyelerini her dönem ikaz ettiklerini ancak dürüst davranmayan bazı kömür satıcılarının alıp sattığını ifade etti.

Düzyol konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Oda başkanı olarak her dönem başında devletin bedava verdiği kömürünü almayın diyoruz. Ancak içimizde dürüst olmayan bazı satıcılar bu kömürü alıyor. Yarı fiyatına alıyor buradan kar elde ediyor. Bugün ithal kömürün tonu 980 TL, yerli kömürün tonu ise 680 TL artı KDV’dir. Bedava getirilen kömür devletin verdiği 750 kilogram ancak totalde daha fazla getirilip satılıyor.”