GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Ocak 2016 Çarşamba 13:53

İzmir’de 94 yıl sonra yeniden Fota Yortusu!

Fota Yortusu ve Haç Atma Töreni 94 yıl sonra İzmir’de yeniden gerçekleşti.

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ – Rum Ortodoks Kilisesi, Hz. İsa’nın doğumu ve vaftiz olduğu gün olarak kabul edilen 6 Ocak gününde Fota Yortusu ve Haç Atma Töreni gerçekleştirdi.

- FOTO GALERi: KARE KARE O ANLAR

İzmir’de en son Cumhuriyet’in ilanından önce 1922’de gerçekleştirilen tören, 94 yıl sonra yeniden gerçekleşti. İzmir Aya Fotini Ortodoks Kilisesi’nde başlayan tören, 1. Kordon sahilinde devam etti.



Törene İzmir Rum Ortodoks Cemaati, Yunanistan Başkonsolosu Theodore Tsakiris, Katolik Başpiskoposu, Yunanistan Milletvekili, Yunanistan’dan tören için gelen Yunanlar ve İzmirliler katıldı.

Ayini İzmir Aya Fotini Rum Ortodoks Kilisesi Başrahibi Pater Kyrillos Sykis yönetti. Duaların ardından Başrahip Pater Kyrillos Sykis tahta Haç’ı denize attı. Atılan Haç’ı çıkarmak için 7 kişi yarıştı. 



Haç’a ilk ulaşan kişi Haç’ı öptükten sonra arkadaşlarına verdi. Tahta Haç 3 kere denize atıldı.

Törene İzmirlilerin ve basının ilgisi yoğundu. Yunan televizyon kanalları töreni canlı yayınla verdi.

Ortodoks’lar, Haç Atma Töreni’nden sonra kiliseye dönerek ayine devam etti.

"BUGÜN YAŞANANLAR HEPİMİZİ ÇOK MUTLU ETTİ"
İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Teodora Hacudi, 6 Ocak'ın Ortodokslar için önemli bir gün olduğunu belirterek, Hz. İsa'nın vaftiz edilişi nedeniyle düzenlenen bu törenin İzmir için ayrı bir anlamı bulunduğunu söyledi.

Bu ayinin, 1922'den beri İzmir'de ilk kez gerçekleştirildiğine işaret ederek, "Bu yıl İçişleri Bakanlığına yaptığımız başvuruya olumlu yanıt geldi. Bize hem hükümet hem yerel yönetimler destek verdi. Cemaat üyesi çok az olmasına rağmen bu ayine çok sayıda insan katıldı. Sadece Rum Ortodokslar değil Katolikler, Museviler ve Müslümanlar da katıldı. Ege Denizi'nin bizi birleştiren deniz olduğunu her zaman savunuyorduk. Bugün yaşananlar hepimizi çok mutlu etti" diye konuştu.

Hacidu, ayinin gelecek yıllarda da devam etmesini istediklerini sözlerine ekledi.