GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Temmuz 2023 Çarşamba 11:39

İzmir’de 40 yıllık sorun çözülüyor!

Uzun yıllardır imar planı sıkıntısı yaşayan Çiğli Köyiçi Mahallesi’ne ait imar planları askıya çıkarılırken planlarda konut alanlarının büyük bir kısmının yüksek yoğunluklu konut alanı ilan edilmesi dikkat çekti.

EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Köyiçi ve Yakakent mahallelerini içine alan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Revızyonu’nu yayımladı.

Vatandaşlarla yapılan anket çalışmaları sonucunda hazırlanan 59 hektarlık alana ait imar planları askıya çıkarıldı.

Planlarla birlikte 59 hektarlık alanın 20 hektarlık kısmı ticaret konut alanı olarak ayrıldı. Yine bu alanın  yaklaşık 15 hektarlık alanı ise ‘çok yüksek yoğunluklu’ yapılaşma alanı ilan edildi. Planlarla birlikte 5 bin kişinin ikamet ettiği bölgedeki nüfusun 11 bine çıkması planlanıyor.

Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:

Sağlıksız ve çoğunluğu deprem yönetmeliği öncesi yapılmış binalardan oluşan, kentsel donatı alanlarından yoksun, çarpık yapılaşmanın hakim olduğu plan sahasını; olası bir afet riskine karşı hazırlıklı hale getirmek, plan sahası sınırları dahilinde yaşayan vatandaşların mevzuatlara ve standartlara uygun imal edilmiş yasal açıdan sorunsuz yapılarda (kat mülkiyetli) ikamet etmesini sağlamak, üst ölçek plan kararları doğrultusunda alanın yeniden tasarlanabilmesi ve uygulamaya yönelik sorunların çözülebilmesi amacıyla; İzmir İli, Çiğli İlçesi, Köyiçi ve Yakakent Mahallelerini kapsayan yaklaşık 59 ha'lık alanda Nazım ve Uygulama İmar Planı Revizyonu çalışmalarına başlanmıştır. Rapora konu plan revizyonu; mevcut imar planının uygulama aşamasında yaşadığı güçlükleri bertaraf eden, katılımcılığı esas alan, yaşayan mahallelinin taleplerini göz önünde bulunduran, kentsel aidiyet duygusunun plan kararları ile güçlendirildiği, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'nde belirtilen donatı standartlarının sağlandığı yüksek yaşam kalitesine sahip bir yaşam alanı oluşturmayı hedeflemektedir. Sonuç olarak, plan kararlarında görüldüğü üzere; plan sahasının üst ölçekli plan kararlarından, kentsel tasarım ölçeğinde alınan kararlarına kadar gerektiğinde bütünü algılayan gerektiğinde virgüle odaklanan bir çalışmanın eseri olarak; çeşitliliğine göre 2030 yılında önemli fonksiyonlara ve kıymetlere haiz olması, kentleşme modeli olarak çağdaş medeniyetler mertebesine ulaşması planlanmaktadır.

658 İTİRAZ GELMİŞTİ
2017 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul edilen bu bölgeye ait imar planlarına 658 hak sahibi itiraz etmiş, itirazlar doğrultusunda hazırlanan planlar iptal edilmişti.