GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
25 Ekim 2016 Salı 11:47

İzmir'de 267 sanıklı 'darbe' davası: İşte iddianameden çarpıcı detaylar

15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

EGEDESONSÖZ - İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

- ÇARPICI DETAY: FETÖ 'DELİL BIRAKMAMAK' İÇİN... 

- FETÖ GERÇEKLERİ: BAŞKENT İZMİR, SUİKAST TİMİ YILLAR ÖNCE HAZIRLANMIŞ!

- DARBECİ ESKİ TÜMGENERAL EGE ORDU KOMUTANINI ÖLÜMLE TEHDİT ETMİŞ!

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanarak mahkemeye sunulan bin 300 sayfalık iddianamede, askeri darbenin önemli ayakları arasında yer alan ve lojistik üs olarak kullanıldığı belirtilen İzmir'deki soruşturmada 800 şüpheliye yönelik inceleme yapıldı.

İncelemenin ardından 267 sanık hakkında kamu davası açılmasına, 53 sanığın dosyalarının ayrılmasına, 481 sanık hakkında ise ek kovuşturmaya gerek olmadığına yer verilen iddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" sanık ve "örgütün elebaşı" olarak aralarında bulunduğu sanıklara "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltildi.

Ankara'da darbe planının yapıldığı villaları ve adresleri gösteren gizli tanıkların ifadelerinin de yer aldığı iddianamede, askeri darbenin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen tarafından planlandığı ve hazırlanan planları onaylandığı vurgulandı. 

NE CEZA İSTENDİ? 
İddianamade, bir numaralı sanık olarak yer alan örgütün lideri olan Fethullah Gülen, Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen ve askeriye imamı Astsubay Zekeriya Kuzu ile diğer sanıklar hakkında 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

KİMLERİN ADI GEÇİYOR?
İddianamede adları yer alan şüphelilerden bazıları şunlar: 'Sözde darbenin İzmir Sıkıyönetim Komutanı' olduğu belirlenen Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57'nci Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka ve Amfibi Okullar Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, Ege Ordusu Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş, Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez ve Astsubay Zekeriya Kuzu. (Haber servisi, Hürriyet, AA)