GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Ocak 2020 Cuma 12:03

İzmir’de 2 köy ortasına balık işleme tesisi!

Urla’da yapılması planlanan balık silajı ile balık yağı ve balık unu üretim tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı verildi. Çevreci Avukat Mercan tesisin koku problemi yaratacağını söylerken ayrıca, “Kimyasal işlem gerektiren tesis yapmak üzere ÇED gerekli değildir kararı verilmiş. Ben 2-3 gün önce muhtar ve vatandaşlarla görüştüm. Kendileri mevcut tesisten bile çok rahatsızlar. İki köyde kokudan oturulmadığını söylediler” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Urla’nın Zeytinler Mahallesi’nde Güven Balık Üretim ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan balık artıklarının işlenmesi, balık silajı ile balık yağı ve balık unu üretim tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı verildi.

Projenin bedeli 960 bin TL olarak belirtilirken Çevreci Avukat Şehrazat Mercan yan etkiler hakkında bilgi verirken koku probleminin meydana geleceğini aktardı.

Dosyada projeye dair yapılan bilgilendirme bölümünde, “Besin içeriği bakımından zengin olan, fakat değerlendirilmesi tam anlamıyla yapılamayan, bazen çöp olarak işlem gören işleme tesisi fileto atıklarından balık silajı(hidrolizat) yöntemiyle alternatif yem hammaddesi üretilerek dışa bağımlılık azaltılacak ve ülke ekonomisine kazanç sağlanacaktır. PTD’ye konu olan faaliyet, mevcut bina içerisinde soğuk hava deposu olarak planlanan alan dışında kalan bölümde gerçekleşecektir. Balık işleme ve paketleme tesisleri ve balık çiftliklerinden kaynaklanan parçalanmış veya kıyılmış balık veya balık işleme artıklarına balık silajı yöntemiyle balığın sıvılaştırılması sonucunda balık yağı ve balık unu elde edilecektir. Tesise hammadde olarak yakın çevrede bulunan balık işleme ve paketleme tesislerinden kaynaklı fileto atıkları, kafa ve kılçıklar gelecektir. Bunlar işleme tesislerinin soğuk hava depolarında livarlarda biriktirilerek bozulmaması sağlanacak ve soğutuculu araçlarla tesise getirilecektir. Genellikle çipura ve levrek artıkları işlenecek olup artıklar tesisin soğuk hava deposunda depolanacak maksimum 3 gün bekleyip sırayla prosese alınacaktır. Projede koku emisyonu oluşması beklenen kurutma ünitesinde, diğer benzer tesislerden farklı olarak katı madde içerisinde kalan nem 60 C derecede vakum altında buharlaştırılacak ve çıkan buhar su siklonlu filtre sayesinde az miktarda olan kokusu bertaraf edilerek ortama verilecektir” denildi.

‘KONUM NEDEN ORASI SEÇİLDİ?’ SORUSUNUN CEVABI: MALİYETİ OLDUKÇA UCUZ!
Proje alanına ilişkin mevzi imar planı bulunduğunun bilgisi dosyada yer alırken tesis konumunun seçilme nedenleri açıklandı. Dosyadaki ilgili bölümde, “Tesiste kullanılacak teknoloji balık artıklarının değerlendirilmesi konusunda birçok avantajı olduğu için seçilmiştir. Balık Silajının avantajları aşağıda verilmiştir.

1- Maliyeti oldukça ucuzdur.

2- Yapımı için çok az enerjiye ihtiyaç vardır.

3- Yüksek sıcaklıklarda depolandığında bozulmaz.

4- Mikrobiyolojik olarak hemen hemen steril bir üründür

5- Silaj karbonhidratlarla karıştırılabilir, güneşte kurutulabilir.

6- Silaj yapımında koku problemi yoktur” ifadeleri yer aldı.

KOKU İÇİN ALINACAK TEDBİRLER…
Plan notları kısmında ise koku için gerekli tedbirlerin alınacağının bilgisi verildi. İlgili bölümde, ‘Balık işleme, paketleme ve depolama tesisinde, çevreye koku yayılmasını önleyecek arıtma tesisi kurulacaktır. ayrıca "pulverize koku önleme (odor control ile koku nötralizasyonu) prosesi de ilave tedbir olarak uygulanacaktır’ açıklaması yapıldı.

KİMYASAL İŞLEM GEREKTİREN TESİS, 2 KÖYÜN ORTASINDA, EVLERİN KARŞISINDA…
Uzunkuyu ve Zeytinler köylerinin ortasında gerçekleşecek proje çerçevesinde tesisin yazlık evlerin de tam karşısında olacağına vurgu yapan Avukat Mercan, “20 yıl önce mevzi imarla yapılmış balık işleme tesisi var. Onun yanına yeni bir daha komplike balık ünü üretme, silaj gibi çok kötü bir şey olan ve kimyasal işlem gerektiren tesis yapmak üzere ÇED gerekli değildir kararı verilmiş. Ben 2-3 gün önce muhtar ve vatandaşlarla görüştüm. Kendileri mevcut tesisten bile çok rahatsızlar. İki köyde kokudan oturulmadığını söylediler. Hele yaz aylarında bu durumdan çok zarar gördüklerini anlattılar. Onlar bu proje tanıtım dosyasını görmeyi beklediler. Daha sonra da görüşeceğim” ifadelerini kullandı.

TAŞ OCAKLARINDA TOZ BUNDA DA KOKU VAR!
Mercan ayrıca, “Bu gibi tesisler Yarımada’da karşı çıkıyoruz. Taş ocakları için, ‘toz çıkaran’ diyorduk, bunda da koku var. Müthiş bir koku! Oturamazsın, yaşayamazsın. Krokide görülüyor, tam karşısında site var, yazlık evler var. Devamlı oturanlar da varmış. Bu tesislerin ‘mevzi imar planı var’ diyerek oralara girmemesi gerekiyor” dedi.