GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Mayıs 2018 Cumartesi 12:13

İzmir'de 19 Mayıs gerginliği: Belediye başkanları töreni terk etti!

İzmir’in Karabağlar, Balçova ve Güzelbahçe ilçelerinde 19 Mayıs törenleri sırasında krizler yaşandı. İlçe Başkanları Selvitopu ve Çalkaya tören alanını terk derken, İnce ise polisler tarafından mikrofonun fişinin çekilmesine tepki gösterdi.

EGEDESONSÖZ/19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta kutlanırken İzmir’in Karabağlar İlçesi’nde törenler krizi neden oldu. Karabağlar Belediyesi, tören alanına sabahın erken saatlerinden itibaren ses sistemini kurarken oturma düzeni ve çevre düzenlemelerini tamamladı. Tören başlamadan önce de alanın etrafına Türk Bayrağı, Atatürk ve Karabağlar Belediyesi’nin logosunun bulunduğu üçlü pankartlar asıldı. Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç ise pankartların kaldırılması talimatını verdi.

Bunun üzerine görevliler, alanlardaki tüm pankart ve bayrakalrı sökerek indirdi. Durumun Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’na bildirilmesi üzerine ise tartışma çıktı. Başkan Selvutopu, Kaymakam Tunç’a tepki göstererek tören alanını terk etti. Kaymakama, “yaptığınız doğru değil, biz siyasi parti değil kamu kurumuyuz. Siz de kamu kurumusunuz. Böyle bir talimat veremezsiniz” diyerek tepki gösterdi.
Egedesonsöz’e konuşan Başkan Selvitopu, “Ne yazık ki kaymakam belediyemizi bir siyasi parti olarak görüyor. Biz parti değil kamu hizmeti yapıyoruz. Ben, Karabağlar halkının oylarıyla seçilmiş siyasi bir kişi olabilirim ama belediye tüzel kişiliği, logosu siyasi değildir. Kaymakamın yaptığı doğru değil. Bunu yüzüne söyledim. Ne yazık ki siyaseti kamu kurumlarının içine sokarak toplumu ayrıştırmaya çalışıyorlar. Türk Bayrağı, Atatürk ve belediyenin logosundan neden çekiniyorlar. Biz burada hizmet ediyoruz. Başka bir amacımız yok” dedi.

BALÇOVA'DA GERGİNLİK YAŞANDI ÇALKAYA TÖREN ALNINI TERK ETTİ
Balçova'da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde protokol krizi yaşandı.Başkan Çalkaya tören alanını terk ederek durumu protesto etti.

Bugün 19 Mayıs törenlerinde yapılan protestoların birisi de Balçova’da yaşandı. Balçova Kaymakamlığı tarafından Vali Kutlu Aktaş İlk Öğretim Okulu’nda düzenlenen törenlerde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ilçede yapılan müsabakalarda dereceye giren öğrencilere ödül töreni yapıldı. İlçe Kaymakamı, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı’nın yanı sıra Ak Parti Balçova İlçe Başkanı’nın anons edilerek öğrencilere ödül verdirilmesini protesto eden Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya tören alanını terk etti.?

Ödül töreni yapılmasının ardından fotoğraf çekimine katılan Başkan Çalkaya daha sonra protokoldeki yerine oturmayarak “Devlet protokolünde böyle bir uygulama yok. Geçen yıl da aynı şey yapıldığında protokol yönetmeliğinde böyle bir uygulama olmadığını söyleyerek uyarımızı yaptık. Türkiye bir Hukuk Devleti ise benim bu yanlışlığı kabul etmem mümkün olamaz” diyerek eşi Fatma Çalkaya ile birlikte alanı terk etti. Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ile birlikte CHP Balçova İlçe Başkanı Aygül Eryılmaz ve çok sayıda vatandaşta tören alanını terk etti.

BİR KRİZ DE GÜZELBAHÇE'DE YAŞANDI
9 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Güzelbahçe Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde sabahın erken saatlerinde resmi çelenk sunum töreni yapıldı. STK'lar adına bir temsilci konuşma yapmak isteyince polis müdahale etti, mikrofonun fişini çıkardı. Alanda toplananlar, yaşananları alkışlarla protesto etti.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü çelengini Atatürk Anıtı’na koyduktan sonra ilçedeki siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri de resmi törenden sonra çelenk koymaya başladı. Sırasıyla çelenkler konuldu, saygı duruşu yapılıp İstiklal Marşı okunduktan sonra tören sona erdi. Ancak STK’lar adına bir  temsilci, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapmak istedi. Bu arada alanda görevli polisler, "Kaymakamlık talimatı var konuşamazsınız” diyerek mikrofonun fişini ses düzeninden çıkarttı. Bunun üzerine meydanda bulunan yüzlerce kişi bu durumu alkışlarla protesto etti.
Tören alanında bulunan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, polislere hitaben “Burada bir suç unsuru görürseniz, zapta alırsınız. Biz burada Atatürk’ü anlatacağız. Lütfen fişi yerine takar mısınız. Bu çelenk sunma töreni için bütün STK’lara izin verildi. Siz buradaki sivil inisiyatiften, siyasi partilerden üstün değilsiniz. Siz emniyeti sağlamakla görevlisiniz. Biz burada 19 Mayıs’ı kutluyoruz. Bu yapılanı kınıyorum” dedi.

Yaşanan kısa süreli arbede sırasında meydanda toplanan kalabalık  “Türkiye laiktir laik kalacak.” “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” diye slogan attı. Daha sonra kürsüye CHP İlçe Başkanı Kazım Çam çıktı. CHP İlçe Başkanı Çam, “Bu baskılar daha da artacak. Biz illegal bir örgüt değiliz. Biz Türkiye’yi yönetmeye talip CHP’yiz. Diğer siyasi partiler de burada. Seçilmişler konuşur, atanmışlar görevini yapar. Bir yerlerden emir alarak mikrofonları kesmeye hakları yok. Hele hele Mustafa Kemal Atatürk’ü andığımız bu günlerde. Başka lider yok. Bu günlere geldiysek askerlerimizin, çocuklarımızın, kadınlarımızın, gençlerimizin sayesinde geldik bugünlere. Daha alana gelmeden sesimiz kısılmaya çalışılıyor. Nerede yaşıyoruz? İzmir’de yaşıyoruz. İzmirli bu yetkiyi size vermez. Bugün gençlerimizin konuşması lazım” diyerek mikrofonu  CHP Gençlik Kolları Başkanı Devrim Seyrek’e verdi.