GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Haziran 2020 Perşembe 16:27

İzmir Büyükşehir’den Urla ilaçlama açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi’nin ilaçlama konusundaki basın açıklamasına yanıt verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi’nin ilaçlama konusundaki basın açıklamasında, “Bilinen tüm kaynaklarda rutin larva mücadelesi titizlikle sürdürülmektedir. Ancak bir plastik bardakta, bir stepne lastik yuvasında biriken suyun bir mahalleyi rahatsız edecek derecede sivrisinek üreteceğinden hareketle ihmal sonucu oluşmuş üreme kaynaklarının ekiplerimizce  tespit ederek sorunu çözmesinde sorunun ve sorunlu adresin tanımlanarak tarafımıza iletilmesi önemlidir” denildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

 Haşereyle mücadele devam ediyor
“Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü - Haşere Mücadele Birimi birçok Belediye tarafından örnek alınan şekilde, Avrupa Standartlarında tekniğine ve halk sağlığına uygun şekilde, her yıl geliştirilen mücadele programını yıllardır başarıyla sürdürdüğü şekilde bu yıl da sürdürmektedir. 30 ilçe sınırlarımızda 26 bölge ekibi faaliyet göstermektedir. Her bölgeye konu ile ilgili, her yıl eğitim alan ekipler yerleştirilmiştir. Bilindiği gibi “Sivrisinek üreme dönemi” gibi bir olgu yoktur. Sivrisinek uygun ürüme ortamı (sıcaklık, nem) bulduğu her türlü sulak alanlarda her mevsim üreyebilmektedir. Bu nedenle kayıt altına alınmış, denetimlerde doğal veya ihmal sonucu oluştuğu tespit edilen tüm sulak alanlar ekiplerimizce sivrisinek gelişim periyodu dikkate alınarak (periyodik olarak) ilaçlanmaktadır. Sivrisinek, karasinek, yakarca, ot sinekleri, hamamböceği, fare ilaçlama çalışmaları aralıksız olarak 365 gün sürdürülmektedir.

Urla ilçesi sınırlarında da sabit 5 kişilik bir bölge ekibi bulunmaktadır. Bölge ekibi her sezon olduğu gibi kışlak çalışması sonrası Nisan ayının başından itibaren özellikle açık alanlarda, tüm üreme kaynaklarında kontrol ve ilaçlama çalışmalarını pandemi nedeniyle yürütülen dezenfeksiyon çalışmaları ile birlikte yürütmektedirler.
Pandemi nedeniyle ilaçlama ekiplerinde kronik rahatsızlığı olan personeller nedeniyle sayıca eksilmeler yaşanmış olmakla birlikte bu durum ilaçlama çalışmalarında zafiyet yaratmayacak şekilde diğer bölge ekiplerinden yapılan takviyelerle bölgelerde toplu çalışma yapmak suretiyle çözülmüştür. Özellikle sokağa çıkma yasaklarının olduğu günlerde ekiplerimiz yoğun çalışmalar yürütmüştür.

Araç üstü ULV cihazları ile uçan sinekler için rutin ilaçlama yapılması, çevre ve insan sağlığı açısından uygun görülmemektedir. Çözüm odaklı  bir uygulama değildir. Düzensiz ve amacı dışında sadece görsel etki yarattığı nedeniyle yapılan bu uygulamalar türlerde direnç gelişimine neden olmakta, zamanla kullanılan ilaçlarda etki problemleri yaşanmaktadır. Günümüzde hiçbir Avrupa ülkesinde  konut alanlarında Çözüm odaklı olmayan  bu tür ilaçlama yapılmamaktadır. Ekiplerimizce özellikle hayvan damlarında , yalnızca uçan sinek varlığı tespit edilen bölgelerde sorun çözülünceye kadar larva mücadelesine ek olarak araç üstü ve/veya sırt ULV cihazları ile ilaçlama yapılmaktadır. Kaldı ki üreme alanının tespiti ile &uum l;reme alanının yok edilmesi ve/veya yapılan ilaçlama sonrasında ergin sinek sorunu ortadan kalkmaktadır.  Haşere mücadele hizmetlerimizde sorun olsun olmasın rutin ULV (araçla yapılan uçkun sinek ilaçlaması) ilaçlaması uygulamasının kaldırılması yönünde 20 yıldır uğraş vermekteyiz. Uzman personelimiz konuyla ilgili muhtarlıklarla karşılıklı görüşerek doğru uygulama teknikleri hakkında bilgi vermektedir.

Urla ilçemizde haşere üreme kaynağı olarak en büyük sorun hayvancılık işletmelerinin (özellikle tavuk çiftlikleri)  hayvan dışkılarının gelişi güzel ortama atılmasıdır. İşletmelerin yetkili kurumlarca sürekli denetimleri ile dışkıların çevre kirliliği ve haşere üremesi yaratmadan uzaklaştırılması mücadele çalışmalarımızın başarısında oldukça önemlidir. 

Yaz aylarının gelmesi ile sofralarımızda kavun, karpuz, sebze, meyve tüketimi artmasıyla birlikte çöp konteynerlerinde karasinek oluşum riskine karşı bölge ekiplerince konteynerlerde hem larva hem ergin ilaçlaması yapılmaktadır. Pandemi dönemine özel işçi sağlığı ve güvenliği kapsamında dezenfektan uygulaması da yapılmaktadır. Bu konuda İlçe Belediyelerince çöplerin bekletilmeksizin düzenli toplanması da önem taşımaktadır.

Sonuç olarak; Bilinen tüm kaynaklardarutin larva mücadelesi titizlikle sürdürülmektedir. Ancak bir plastik bardakta, bir stepne lastik yuvasında biriken suyun bir mahalleyi rahatsız edecek derecede sivrisinek üreteceğinden hareketle ihmal sonucu oluşmuş üreme kaynaklarının ekiplerimizce  tespit ederek sorunu çözmesinde sorunun ve sorunlu adresin tanımlanarak tarafımıza iletilmesi önemlidir.”