GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
29 Haziran 2021 Salı 09:53

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden flaş hamle... Tarım alanları için önemli karar!

Tarım alanlarını korumak ve kullanım şekillerini belirlemek amacıyla çalışmalarını yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, korunması ve kullanılması yönünde sınırlamalar getirdiği 'Plan Uygulama Hükümleri Değişikliği' planlarını askıya çıkarttı.
EGEDESONSÖZ- Türkiye'de ve İzmir'de son dönemlerde yapılaşmaya açıldığı iddiası ile gündeme gelen tarım arazileri konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi düğmeye bastı. Büyükşehir Belediyesi, tarım alanlarının korunması ve kullanılması yönünde sınırlamalar getirdiği plan notu değişikliğini yayımladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Nazım İmar Planı Duyuruları'nda yer alan metinde Tarım Arazilerinin Korunması Kullanılması ve Planlanmasına Dair Uygulama Talimatı dikkate alınarak, İzmir Kuzey Bölgesi 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı'nın 7.7.2. Tarım Alanı başlığı altında yer alan 7.7.2.14. ve 7.7.2.14.2 maddelerine ilişkin hazırlanan Plan Uygulama Hükümleri Değişikliği önerisi askıya çıkarıldı.
"Tarım Arazilerinin Korunması Kullanılması ve Planlanmasına Dair Uygulama Talimatı" ülke genelinde uygulandığı belirtilen metinde; "

İzmir Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın Tarım Alanlarına ilişkin getirilen Plan Uygulama Hükümleri ile Tarım Arazilerinin Korunması Kullanılması ve Planlanmasına Dair Uygulama Talimatı hükümleri uyarınca Tarım Alanlarında yapılacak Tarımsal Amaçlı Yapılar için minimum parsel büyüklüğü şartı aranmazken, Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.09.2012 tarih ve 05.843 sayılı kararı ile uygun görülerek onanan 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'nda Tarım Alanlarına ilişkin getirilen Plan Uygulama Hükümleri uyarınca Tarımsal amaçlı Yapı yapılabilmesi için parselin yüz ölçümünün minimum 5000 m² olması gerekmektedir.

 

Bununla birlikte, 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'nın 7.12.15. maddesinde yer alan "...5403 Sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu" ve bu kanuna istinaden çıkarılmış yönetmelik hükümleri kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce Dikili Tarım Arazisi olarak belirlenmiş olan arazilerde Hayvancılık Amaçlı Yapı/Tesis yapılamaz." hükmü, 1/100,000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın Uygulama Hükümlerinde ve ilgili mevzuatta yer almamaktadır.

Tarımsal Amaçlı Yapılara ilişkin 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'nın Uygulama Hükümleri ile 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın Uygulama

Hükümleri ve yasal mevzuat arasındaki farklılıklardan kaynaklanan sorunlar İlçe Beledileri tarafından tarafımıza iletilmiştir. Bu kapsamda, 1/25.000 ölçekli Izmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'nın 7.12. Tarım Alanları başlığı altında yer alan 7.12.15. ve 7.12.15.2. maddelerine ilişkin plan notu değişikliği hazırlanmıştır.

1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı, Plan Uygulama Hükümlerinin 7.12.15. maddesindeki "Bu alanlarda çiftçinin barınması amaçlı tek yapı ile tarım ve hayvancılık amaçlı yapilar ve bu yapıların müştemilatları yer alabilir. 5403 Sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu" ve bu kanuna istinaden çıkarılmış yönetmelik hükümleri kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce Dikili Tarım Arazisi olarak belirlenmiş olan arazilerde Hayvancılık Amaçlı Yapı/Tesis yapılamaz. " hükmü, "Bu alanlarda çiftçinin barınması amaçh tek yapı ile tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ve bu yapıların müştemilatları yer alabilir." şeklinde düzenlenmiştir.

1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı, Plan Uygulama Hükümlerinin 7.12.15.2. Tarımsal Amaçlı Yapılar maddesindeki; 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanununa Tabi Araziler, Mutlak Tarım Arazisi, Dikili Tarım Arazisi ve Özel Ürün Arazilerinde ve Marjinal Tarım Arazisindeki; "Minimum parsel cephesi 10 metre ve minimum parsel büyüklüğü 5000 m² ölçülerini sağlamak koşuluyla..." ifadesi, "Minimum parsel cephesi 10 metre olmak koşuluyla..." şeklinde düzenlenmiştir" ifadelerine yer verildi.